Οι ξηροί καρποί είναι απαραίτητοι και ιδιαίτερα ωφέλιμοι για την υγεία των παπαγάλων. Οι ξηροί καρποί, εξωτικοί ή μη είναι πλούσια πηγή  ενέργειας. Περιέχουν ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία όπως: ακόρεστα λιπαρά οξέα (Ω3 και Ω6), φυτικές πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά (α-τοκοφερόλη), ανόργανα συστατικά (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό), φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, αργινίνη και τανίνες και σε πολλές βιταμίνες (Α, B, D, Ε, K.). Η ένταξή τους στη διατροφή του παπαγάλου μας βοηθάει ουσιαστικά στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και από διαβήτη, βελτιώνει κατά πολύ την εικόνα του φτερώματος και του δέρματός του και προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό του.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ

Όλες οι πολύτιμες ιδιότητές των ξηρών καρπών είναι εφικτές μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες αν δεν ακολουθηθούν, δυστυχώς θα αποφέρουν αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία του φτερωτού μας φίλου.

  • PREMIUM ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
    Η έννοια του “premium” στη διατροφή των ζώων σημαίνει ότι οι πρώτες ύλες ή τα συστατικά είναι τόσο καθαρά και υψηλής ποιότητας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ανθρώπους. Στην περίπτωση των ξηρών καρπών η καλύτερη και ασφαλέστερη λύση είναι να αγοράζουμε ξηρούς καρπούς που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, ή premium ξηρούς καρπούς για πουλιά, αλλά διεθνώς αναγνωρισμένων εταιρειών. Στην περίπτωση που οι ξηροί καρποί είναι βιολογικής προέλευσης, σαφώς είναι ακόμα καλύτερη επιλογή. Αποφύγετε τους χύμα ξηρούς καρπούς που προορίζονται για πουλιά, γιατί δεν γνωρίζετε το ποσοστό της καθαριότητάς τους.
  • ΩΜΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
    Οι ξηροί καρποί πρέπει να δίνονται στους παπαγάλους μόνο σε ωμή μορφή και ποτέ σε ψημένη ή σε αλατισμένη. Οι “ανθρώπινες” επιλογές των ψημένων και αλατισμένων ξηρών καρπών δεν ενδεικνύονται καθόλου για τους παπαγάλους. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος καταστρέφονται πολλά χρήσιμα για την υγεία τους στοιχεία και το αλάτι είναι απόλυτα αρνητικό για τη διατροφή τους.
  • ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
    Η σωστή ημερήσια δοσολογία ξηρών καρπών στην ημερήσια διατροφή του παπαγάλου μας είναι το α και το ω. Η διατροφή του παπαγάλου μας με μη ελεγχόμενη ποσότητα ξηρών καρπών είναι σίγουρο ότι θα του προκαλέσει προβλήματα στην υγεία του, με πρώτο εμφανές πρόβλημα την παχυσαρκία. Η πρότασή μου είναι να αποφεύγετε τα μίγματα πολυτροφών (σπόροι, ξηροί καρποί, φρούτα, βιταμίνες) και να τους προσφέρετε ξηρούς καρπούς ελεγχόμενα εσείς οι ίδιοι, για να γνωρίζετε κάθε στιγμή την ποσότητα που καταναλώνουν τα πουλιά σας. Το βασικό είναι να μην ξεπερνάτε και να ελέγχετε την ημερίσια ποσότητα που μπορείτε να δώσετε στους φτερωτούς σας φίλους. Οι μίξεις διαφορετικών ξηρών καρπών την ίδια μέρα εξαρτώνται από τη διάθεση τη δική μας και των παπαγάλων μας, αρκεί να έχουμε υπολογίσει και να μην ξεφεύγουμε από την ημερίσια ποσότητα που τους αναλογεί.
  • ΟΡΘΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
    Η σωστή συντήρηση των ξηρών καρπών είναι σημαντική για να μη χαθεί ή αλλοιωθεί η διατροφική τους αξία. Η συντήρηση των ξηρών καρπών στη συντήρηση του ψυγείου είναι η καλύτερη δυνατή προστασία τους μέχρι να καταναλωθούν, ειδικά αν ήταν κλεισμένοι σε κενό αέρος. Σε περίπτωση που διαθέτετε μεγάλες ποσότητες ξηρών καρπών, καλό θα ήταν να μπαίνουν στη κατάψυξη και να βγάζετε όση ποσότητα θα χρησιμοποιήσετε τις προσεχείς ημέρες. Σε περίπτωση που τους φυλάσσετε εκτός ψυγείου, φροντίστε να είναι σε μέρος σκοτεινό, χωρίς υγρασία.
  • ΤΡΟΠΟΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ
    Οι ξηροί καρποί επιβάλεται να προσφέρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Όσοι έχουν πολύ σκληρό περίβλημα (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, μακαντέμια) καλό είναι να προσφέρονται καθαρισμένοι. Οι υπόλοιποι όπως τα διάφορα ήδη φυστικιών αποτελούν μέσω του καθαρίσματός τους μία όμορφη και δημιουργική ενασχόληση για τα πουλιά μας, και καλό θα ήταν να μην τους την στερούμε.
  • ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα ιδεατό περιεχόμενο για τα foraging toys, καθώς επίσης προσφέρονται για την εκπαίδευση και την επιβράβευση του πουλιού μας.

 

ΕΙΔΗ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

  • αμύγδαλα

    διατροφική αξία: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες, καθώς επίσης αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου.
    εικόνα – γεύση: Τα καλής ποιότητας αμύγδαλα δεν πικρίζουν και δεν είναι ζαρωμένα.
    προσοχή: Καλό είναι να μην προσφέρονται άγγουρα αλλά καλά ωριμασμένα και να μην προσφέρονται νοτισμένα (βρεγμένα).
    ημερήσια ποσότητα: Ενδεικτικά για μεσαίου μεγέθους παπαγάλους (african-greys, amazons, cockatoos galah) κειμένεται σε: 2 αμύγδαλα.
  • brazil nuts

    διατροφική αξία:  Τα brazil-nuts είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες ειδικά σελήνιο, καιώς επίσης διαθέτουν ικανοποιητικές ποσότητες σε μαγνήσιο και σε ασβέστιο.
    ημερήσια ποσότητα: Ενδεικτικά για μεσαίου μεγέθους παπαγάλους (african-greys, amazons, cockatoos galah) κειμένεται σε: 1 brazil-nut, το πολύ 1 φορά την εβδομάδα.
  • καρύδια

    διατροφική αξία:  Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες,  περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), διαθέτουν ικανοποιητικές ποσότητες σε μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και τέλος προσφέρουν σίδηρο και βιταμίνες Ε & Κ (η βιταμίνη Κ συντίθεται κυρίως στο έντερο, αλλά τα καρύδια την προσφέρουν σε μεγαλύτερη ποσότητα).
    εικόνα – γεύση: Τα καλής ποιότητας καρύδια το χρώμα της ψίχας τους είναι λευκό (όταν είναι μαύρο, θεωρούνται κατώτερης ποιότητας). Αποφύγετε όσα έχουν πράσινη ψίχα (αυτό σημαίνει ότι έχουν μουχλιάσει), ή όσα έχουν μπαγιατέψει (ταγκίζουν στη γεύση).
    ημερήσια ποσότητα: Ενδεικτικά για μεσαίου μεγέθους παπαγάλους (african-greys, amazons, cockatoos galah) κειμένεται σε: 1 καρύδι.
  • κάσιους

    διατροφική αξία:  Τα κάσιους είναι καρποί υψηλής ενέργειας με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο.
    ημερήσια ποσότητα: Ενδεικτικά για μεσαίου μεγέθους παπαγάλους (african-greys, amazons, cockatoos galah) κειμένεται σε: 1 κάσιους το πολύ 2 φορές την εβδομάδα.
  • μακαντέμια

    διατροφική αξία: Τα μακαντέμια είναι πολύ καλή πηγή σεληνίου και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
    ημερήσια ποσότητα: Ενδεικτικά για μεσαίου μεγέθους παπαγάλους (african-greys, amazons, cockatoos galah) κειμένεται σε: 1 μακαντέμια το πολύ 2 φορές την εβδομάδα.
  • πέκανς

    διατροφική αξία: Τα πέκανς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ακόρεστα λίπη και δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη. Αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα πεκάνς είναι μια καλή πηγή ελαϊκούο οξέος (λιπαρό οξύ που βρίσκεται σε αφθονία στο ελαιόλαδο και άλλα μονοακόρεστα λίπη).
    ημερήσια ποσότητα: Ενδεικτικά για μεσαίου μεγέθους παπαγάλους (african-greys, amazons, cockatoos galah) κειμένεται σε: 1 πέκαν το πολύ 2 φορές την εβδομάδα.
  • φυστίκια (φυστίκια Αιγίνης, αραχίδες)


    διατροφική αξία: Τα φυστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι αραχίδες έχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών στερολών.
    εικόνα – γεύση: Τα φυστίκια Αιγίνης πρέπει να είναι λίγο ανοιχτά και ο καρπός τους να μην έχει τρύπες. Τα καλύτερης ποιότητας είναι φυσικά ανοιχτά από τη μύτη και όχι από το πλάι. Οι Αραχίδες καλό θα είναι να μην είναι σπασμένο το εξωτερικό τους περίβλημα, δεν πρέπει ο εσωτερικός καρπός να είναι μαλακός και να μην υπάρχει ίχνος υγρασίας.
    ημερήσια ποσότητα: Ενδεικτικά για μεσαίου μεγέθους παπαγάλους (african-greys, amazons, cockatoos galah) κειμένεται σε: 2 φυστίκια Αιγίνης ή 1 αραχίδα (περιέχει δύο συνήθως φυστίκια).
  • φουντούκια

    διατροφική αξία: Τα φουντούκια είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και κυρίως σε «καλά» μονοακόρεστα (από τα συνολικά λιπαρά τους, το 76% είναι μονοακόρεστα). Προσφέρουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
    εικόνα – γεύση: Τα καλής ποιότητας φουντούκια δεν πρέπει να πικρίζουν και το χρώμα τους να μην είναι σκούρο καφέ (μπορεί να είναι σάπια).
    ημερήσια ποσότητα: Ενδεικτικά για μεσαίου μεγέθους παπαγάλους (african-greys, amazons, cockatoos galah) κειμένεται σε: 2 φουντούκια.

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΘΡΟΥ

 

 

Categories: διατροφή

Comments are closed.