Οι παπαγάλοι μας είναι πλασμένοι για να πετάνε. Οι πτήσεις στη ζωή των καλών μας φίλων τούς είναι απαραίτητες για τη φυσική και ψυχική τους κατάσταση. Για το λόγο αυτό και μόνο θα πρέπει να επιμεληθούμε της εκπαίδευσης αλλά και της συνεχούς εξάσκησής τους.

Μία από τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους πτήσεων οικόσιτων παπαγάλων είναι οι “ελεγχόμενες πτήσεις”. Η μέθοδος αυτή ουσιαστικά λειτουργεί βασισμένη στο συνδυασμό δύο αρχών: α) του συστήματος του οδηγού για σκύλους (σύστημα νάυλον ή δερμάτινου γιλέκου με ιμάντες γύρω από το θώρακα του ζώου, αντί του κλασσικού περιλαιμίου) και β) των πτυσσόμενων οδηγών επαναφοράς τύπου flexi (νάυλον ιμάντας αντί για αλυσίδα που αυξομειώνεται, ανάλογα με τη διάθεση του σκύλου αλλά και τη βούληση του ιδιοκτήτη).

Η τεχνική των “ελεγχόμενων πτήσεων” αποτελεί έναν τρόπο να συνδυάσουμε “το τερπνόν με τα του ωφελίμου” στους οικόσιτους παπαγάλους πόλεων. Μας δίνεται η δυνατότητα ασφαλώς: α) να βγάλουμε τον παπαγάλο μας βόλτα σε εξωτερικό χώρο, β) να τον εκπαιδεύσουμε στις πρώτες του πτήσεις, χωρίς πιθανούς τραυματισμούς από άτσαλες πτώσεις ή συγκρούσεις και γ) να αθλείται μέσω των πτήσεων όσο συχνότερα μπορούμε, εφόσον βέβαια εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί με τη συγκεκριμένη πρακτική πτήσεων.

Η μέθοδος των “ελεγχόμενων πτήσεων” αναπτύχθηκε αλλά και έχει γίνει ευρύτερα διαδεδομένη στους ιδιοκτήτες οικόσιτων παπαγάλουν, γιατί παρέχει υψηλό ποσοστό ασφάλειας στο να μη διαφύγει το πουλί από τον ιδιοκτήτη, είτε κατά τη διάρκεια ενός απλού περίπατου, είτε κατά την πτήση του πουλιού. Επίσης προσφέρει στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα ελέγχου των κινήσεων του πουλιού, ειδικά όταν το πουλί τρομοκρατηθεί από κάποιον (ανθρώπους ή ζώα), ή από κάτι (θόρυβο, άνεμο, λάμψη, τράνταγμα).

Ο βασικός εκφραστής των “ελεγχόμενων πτήσεων” είναι το “Harness” για πουλιά. Το σύστημα “Harness” αποτελείται:

  • από το γιλέκο νάυλον ιμάντων ή ολόκληρο γιλέκο συμπαγές, που προσαρμόζεται στο σώμα του παπαγάλου,
  • από το ελαστικό κορδόνι, που ελέγχει με ήπιο τρόπο το σταμάτημα στην πορεία πτήσης του πουλιού
  • και προαιρετικά από έναν πτυσσόμενο οδηγό τύπου flexi, που ελέγχει την απόσταση πτήσης του πουλιού

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι μέθοδοι για να εξοικειώσετε τον παπαγάλο σας με το σύστημα ελεγχόμενων πτήσεων του harness. Η μέθοδος εξοικείωσης και εκπαίδευσης εξαρτάται πάντοτε από την σχέση σας με τον παπαγάλο, από το βαθμό κοινωνικοποίησης και προσαρμογής του σε νέα πράγματα και σαφέστατα από τον χαρακτήρα του ίδιου του πουλιού. Οι αρχές που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε είναι:

  • όσο νεαρότερος ο φτερωτός τόσο ευκολότερα θα το αποδεχτεί,
  • σε περίπτωση που είναι αρνητικός και μόνο στη θέα του harness, δώστε χρόνο κάνοντας επί συστηματικής βάσης διαδοχικά τα παρακάτω, για όσο διάστημα στο καθένα απαιτείται για τον παπαγάλο σας, έτσι ώστε να εξοικειωθεί σε κάθε στάδιο:
    • αφήστε τον να το περιεργαστεί σαν να ήταν παιχνίδι,
    • παίξτε με αντικείμενο το harness για να συνηθίζει την αφή του,
    • αρχίζετε να το ακουμπάτε πάνω του,
    • κάνετε απόπειρα να του το φορέσετε χαλαρό και όχι δεμένο,
    • να τον αποτρέπετε όταν έχει πρόθεση να το καταστρέψει σαν παιχνίδι, ως κάτι που δεν πρέπει να κάνει,
    • προσαρμόστε πάνω του το γιλέκο και αφήνετέ τον στο κλουβί ή στο stand του χωρίς όμως να του επιτρέπετε να το καταστρέφει,
    • καθίστε μαζί του στον καναπέ βάζοντας και το λουρί,
    • αν έχετε μεγάλο σαλόνι βάλετε κάπου το stand του και παροτρύνετέ τον να κάνει μικρές πτήσεις με το σύστημα,
    • κάντε μία βόλτα στον κήπο (χωρίς να υπάρχουν παρενοχλήσεις) και βάλτε τον να περπατήσει με το harness,
    • εμπιστευτείτε τον να πετάξει σε ένα όχι ιδιαίτερα ψηλό δέντρο,
    • δοκιμάστε σε ελεύθερο χώρο (πάρκο, άλσος, παραλία κ.οκ. ) για μικρές πτήσεις,
  • συνεχής τριβή με το αντικείμενο του harness και των πτήσεων ή περιπάτων με αυτό, να θυμάστε, ότι έστω και αν το μάθει μπορεί πολύ εύκολα να το ξεχάσει… οπότε εφόσον εξοικειωθεί, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα θα πρέπει να του υπενθυμίζετε τη διαδικασία.

Οι γνωστότερες αλλά και οι εγκεκριμένες (όσον αφορά την ποιότητα και την ασφάλεια) κατασκευές harness, που υπάρχουν στο εμπόριο και είναι χαρακτηρισμένες ως “premium”, είναι οι:

Δυστυχώς τα ελληνικά pet-shops μέχρι την περίοδο που συντάσσεται το άρθρο δεν εισάγουν και δε διαθέτουν harnesses. Η μοναδική επιλογή για τον Έλληνα ιδιοκτήτη παπαγάλου είναι η αγορά μέσω διαδικτύου, είτε από τις επίσημες σελίδες των κατασκευαστών είτε από μεγάλα διαδικτυακά pet-shops. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα: Bird Supplies, Nature Chest, Northern Parrots, The BirdSafe Store, Windy City Parrot.

Η επιλογή του harness από πλευράς μας δεν πρέπει να γίνει επιπόλαια, αλλά κατόπιν συγκροτημένης σκέψης. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας:

  • τα γούστα του καλού μας φτερωτού φίλου (ανεκτικότητα σε υλικά, χρώματα που δεν τα φοβάται ή δεν τον προκαλούν αρνητικά κ.ο.κ.)
  • το harness, όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής κατασκευής, οπωσδήποτε θα πρέπει να αποτελείται από μη τοξικά “non-toxic” υλικά,
  • το harness, όσον αφορά  τον τρόπο κατασκευής, έτσι ώστε να είναι απόλυτα ασφαλές, για να μην μπορεί να προκαλέσει εξωτερικές σωματικές βλάβες (πνιγμός, αμυχές, εκδορές) ή να επιτρέψει διαφυγή του πουλιού.

Επιβάλλεται να μελετήσουμε πολύ καλά τις οδηγίες χρήσεως που προτείνει ο κάθε κατασκευαστής. Αν δεν γνωρίζομε την γλώσσα των εγχειριδίων, ας συμβουλευτούμε κάποιον που την γνωρίζει, αλλά γνωρίζει παράλληλα και από πουλιά για να μας βοηθήσει στο πρακτικό μέρος. Δεν κάνουμε τίποτα, αν δεν  καταλαβαίνουμε στο απόλυτο τις οδηγίες. Μπορούμε να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτες βλάβες.

Πάντως να είστε προετοιμασμένοι ότι όσο εύκολα και αν δεχτεί ο παπαγάλος σας το σύστημα του harness, η διαδικασία εκμάθησης και εξοικείωσης στον τομέα των “ελεγχόμενων πτήσεων με harness” είναι συνεχής και αφορά και εσάς ως ιδιοκτήτη και τον παπαγάλο σας.

Θα κλείσουμε το άρθρο με μία σύσταση… σε τόσο λεπτά θέματα καλό είναι να εμπιστεύεστε επώνυμα προϊόντα, αναγνωρισμένης ασφάλειας και ποιότητας. Σας παραθέτουμε τις παρατηρήσεις του Steve Hartman, δημιουργού του Aviator Harness για τις πιθανές αντιγραφές ενός επώνυμου harness, στην προκειμένη περίπτωση του Aviator Harness. Η παράθεση γίνεται σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση αλλά δίνεται και το πρωτότυπο κείμενο του Steve.

  • Είναι εύκολο να φτιάξεις κάτι που μοιάζει σαν το Aviator Harness. Είναι αφάνταστα δύσκολο να αντιγράψεις επακριβώς την αρχική πατέντα. Το harness επιβάλλεται να είναι λειτουργικό σε κάθε συνθήκη και όχι μόνο στις εύκολες καταστάσεις.
    It is very easy to make something that looks like The Aviator Harness. It is very difficult to make an exact copy of The Aviator Harness. A bird harness must work every time, not most of the time.
  • Το Aviator Harness είναι κατασκευασμένο με πολύ αυστηρές προδιαγραφές. Είναι με πλήρη επιτυχία δοκιμασμένο σε εκατοντάδες χιλιάδες παπαγάλους.
    The Aviator Harness is constructed to very close specifications. It has been successfully tested on hundreds of thousands of parrots.
  • Το Aviator Harness έχει φτιαχτεί από ειδικού σχεδιασμού πλαστικοποιημένα υλικά. Ο σχεδιασμός έχει ως απόλυτο στόχο να προσαρμόζεται το harness απόλυτα στο θώρακα του παπαγάλου, χωρίς να προκαλεί καμία ζημιά στο φτέρωμα του πουλιού. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το δέρμα των παπαγάλων είναι τόσο λεπτεπίλεπτο που μπορεί πολύ εύκολα να τραυματιστεί, αν δεν είναι πλήρως λειασμένες όλες οι άκρες αλλά και η σύσταση αν δεν είναι πορώδης και με πιθανές εξωτερικές ραφές. Ειδικότερα για του μεγάλου μεγέθους παπαγάλους που η ένταση που ασκείται είναι σαφώς μεγαλύτερη, έχει επιλεχθεί ειδικής πλέξης νάϋλον ιμάντας.
    The Aviator Harness is made of specially designed high grade nylon strap material. The design is made specifically to conform to a parrot’s body without hurting the feathers. Parrots skin is very thin and can be easily harmed from sharp edges and pore design. For larger sizes The Aviator is made of specially designed knitted strap material that is very flexible.
  • Το σύστημα προσαρμογής του Aviator Harness είναι από υλικά απολύτως ασφαλών ως προς την τοξικότητα και την ανθεκτικότητά τους, έτσι ώστε να αντέχουν σε κάθε καταπόνηση. Το γιλέκο του Aviator Harness αν τοποθετηθεί σωστά, δεν σφίγγει και δεν πιέζει το σώμα του παπαγάλου, σε όποιες συνθήκες καταπόνησης και για όσο διάστημα το φοράει, είτε βρίσκεται σε κατάσταση πτήσης, είτε σε κατάσταση περπατήματος.
    The Aviator Belt is made of a powder coated steel slide (not plastic) and nylon strap material that is specially chosen to close specifications so it will work correctly every single time it is used. The belt on the real Aviator Harness will never tighten and squeeze a parrot when the bird moves and flies, no matter how long your companion is wearing it.
  • Σε videos ερασιτεχνικών harnesses, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει πόσο εύκολα σφίγγουν πάνω στο σώμα του παπαγάλου. Αυτές οι κατασκευές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, ειδικά σε συνθήκες έντασης, γιατί με τη δύναμη που θα ασκηθεί τα λουριά θα σφίξουν απότομα με ολέθριο αποτέλεσμα τον πνιγμό του πουλιού.
    In the video of this knock-off of The Aviator you can see that the slide moves easily to be tightened to the birds’ body. If this bird pulls on the leash the belt will tighten up and strangle the parrots’ body. This can quickly lead to the death of your companion.
  • Το ελάστικό κορδόνι του Aviator που ρυθμίζει ομαλά την πίεση που ασκείται από πλευράς μας στον παπαγάλο είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας και αντοχής νάυλον και ελαστικό. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καταστραφεί από οποιαδήποτε φυσική φθορά. Το κορδόνι διαθέτει καλά μελετημένη τεχνική, έτσι ώστε σε όποια περίπτωση έντονης καταπόνησης, να μην διαλυθεί η όλη κατασκευή.
    The Aviators’ elastic shock cord is made of high grade nylon and multiple strands of marine grade rubber. It is strong and difficult to damage. The shock cord is carefully attached with special techniques so the nylon and rubber are not damaged and will not pull apart when stretched.
  • Σε περιπτώσεις ερασιτεχνικών κατασκευών όταν το ελαστικό κορδόνι τεντώνεται, το λάστιχο στο εσωτερικό του γίνεται λεπτότερο και μπορεί να καταπονήσει τυχόν κακοραμμένες εξωτερικές ραφές. Επίσης αν κατά την κατασκευή κάποια βελόνα έχει τρυπήσει το εσωτερικό ελαστικό μειώνεται κατά πολύ η ανθεκτικότητά του.
    When the elastic inside the shock cord is stretched the rubber becomes thinner and can pull out of a poorly sewn connection. If a needle passes through one of the rubber bands during construction the rubber will easily break when stretched.

Ως έναυσμα για τη δημιουργία του άρθρου ευχαριστούμε πολύ τη Renate Eppich και τον Steve Hartman, καθώς και τους καλούς φίλους εκ Βορείου Ελλάδας Τάκη & Τάσο για το γόνιμο διάλογο.

Comments are closed.