Ο Harry ανήκει στην τρίτη γενιά re-homed παπαγάλων που έχω υιοθετήσει. Τον Αύγουστο του 2011 τον ανέλαβα μαζί με τη Νιόνια την σύντροφό του, την περίπτωση της οποίας την περιγράφω στο αφιερωμένο για αυτήν άρθρο. Τα δύο πουλιά ήρθαν υπό την επίβλεψή μου επειδή η κυρία τους είχε πεθάνει από τις αρχές του 2010 και οι συγγενείς αδυνατούσαν να αναλάβουν επαρκώς την φροντίδα τους.

Ο Harry υπολογίζεται ότι γεννήθηκε αρχές της δεκαετίας του ’80. Διαθέτει τα χαρακτηριστικά του  Princeps African Grey, υποφυλή μη αναγνωρισμένη που ενδυμεί στη περιοχή της Ghana. Tα σπάνια εξωτερικά χαρακτηριστικά του, η μορφή και το ποσοστό κοινωνικοποίησής του, η έλλειψη δαχτυλιδιού και ο απίστευτος δυναμισμός του αλλά και η σωματική του δεξιότητα μου αφήνουν την υποψία ότι ο Harry ήταν από τα πουλιά που είχαν πιαστεί άγρια από την αφρικανική ήπειρο και εισήχθησαν παράνομα στην Ελλάδα. Βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν, ο Harry αγοράστηκε από “κάποιον εισαγωγέα” από την οικογένεια της Νιόνιας ως παρεούλα της. Έτσι ο Harry και η Νιόνια έμεναν μαζί στο ίδιο δωμάτιο, αλλά σε διαφορετικά κλουβιά σε ένα μεγάλο διαμέρισμα στη Γλυφάδα.

Ο Harry σε πλήρη αντίθεση με τη Νιόνια είναι ένα αφάνταστα υγιές, ενεργητικό, ευδιάθετο, κυριαρχικό, δυναμικό και αδάμαστο πουλί. Στο προηγούμενο σπίτι του ήταν ο “απόλυτος άρχοντας”, με δείγματα επιθετικότητας ακόμα και στους πρώτους ιδιοκτήτες του. Είναι δεινός στις πτήσεις και μου έχει αναφερθεί ότι έκοβε βόλτες στη Γλυφάδα και μετά επέστρεφε σπίτι του. Σφυρίζει υπέροχα και επιδεικνύει ιδιαίτερη δεξιότητα στο να απομνημονεύει μέσω σφυρίγματος, σκοπούς και ήχους. Είναι επικίνδυνα επιθετικός, αν ξεχαστείς και αφήσεις το χέρι σου ή το δάχτυλό σου σε πεδίο που μπορεί να σε αρπάξει με το ράμφος του.

Μόλις πρωτοέφερα το Harry στο σπίτι μαζί με τη Νιόνια ξεκίνησε η υποχρεωτική και απαραίτητη καραντίνα. Επί μία εβομάδα τα πουλιά ήταν σε άλλο δωμάτιο από το Μέμο και τον Carlο και επί δύο ακόμα εβδομάδες στο ίδιο δωμάτιο αλλά με καμία επαφή μεταξύ τους. Από τη δεύτερη μέρα βέβαια ξεκίνησε η ένταξη στις καινούριες δομές της νέας συγκατοίκησης. Άλλαξε η μονόπλευρη ( ηλιόσπορους, αμύγδαλα και μπανάνα) διατροφή σε premium pellets και μίγμα σπόρων, φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τροφές ωμές ή βραστές με άμυλο, πρωτεΐνες, ασβέστιο και ωμούς βιολογικούς ξηρούς καρπούς, όλα στη δοσολογία που θα έπρεπε να προσλαμβάνονται από το πουλί. Ξεκίνησε το ωράριο του 12ωρου προσεγμένου βραδινού ύπνου. Αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι εστί μπάνιο με νερό.

Η διαδικασία κοινωνικοποίησης του Ηarry είναι το πιο δύσκολο σημείο στη συμβίωσή μας. Ο Harry έχει σε πολλά πράγματα να προσαρμοστεί σε σύγκριση με το παρελθόν του.

  • Να συγκατοικήσει σε έναν ξένο χώρο που δεν είναι πλέον ο απόλυτος αφέντης.
  • Να συμβιώσει με μία παρέα πουλιών που και εκείνα έχουν τη θέση τους στο σπίτι και να τα σεβαστεί, χωρίς να βγάζει επιθετικότητα.
  • Να αρχίσει να προσαρμόζεται στις καινούριες ισορροπίες συμβίωσης, όσον αφορά το ωράριο και τη διατροφή, τις οποίες πλέον δεν τις ορίζει μόνος του.

Ο Harry είναι υψηλής ευφυίας πουλί και η προσπάθεια κοινωνικοποίησής του είναι σημαντική για την αρμονική συμβίωση όλων μας. Οι αρχές μας απλές:

  • Δεν βάζουμε περιθώρια χρόνου. Στην προσπάθεια προσεγγίζω ένα “αρνητικό” πουλί ο χρόνος είναι πάντα σύμμαχος και ποτέ σημείο deadline.
  • O Harry πρέπει να γνωρίζει (ασχέτως αν το αποδέχεται), ποιος ορίζει τις ισορροπίες σε ένα χώρο. Μπορεί να μη με αποδεχτεί ποτέ ως “αφεντικό” αλλά πρέπει να μάθει να σέβεται… εμένα… τη Νιόνια… το Μέμο…τον Carlo.
  • Το καλό με την πλειοψηφία των φτερωτών είναι ότι έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, συνήθως σε υψηλότερο επίπεδο από τα συναισθήματά τους. Αυτό είναι ένα εργαλείο που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για την προσέγγιση ενός επιθετικού φτερωτού, ειδικά αν είναι και λιχούδης, όπως ο Harry.
  • Το να ζορίσεις ένα πουλί να σε εμπιστευτεί θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η σταθερή ένδειξη αγάπης και μέριμνας θα αναγνωριστεί από τον Harry μόνο όταν εκείνος είναι έτοιμος.

Άρα αγαπάμε, φροντίζουμε, μεριμνούμε και περιμένουμε και το Ηarrouli να νοιώσει σαν το σπίτι του.