Η πιο ασφαλής μέθοδος για να αναγνωρίσεις το φύλο του παπαγάλου σου, ειδικά στις φυλές που τα εξωτερικά χαρακτηριστικά δε βοηθάνε είναι η εξέταση DNA. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι κτηνίατροι που αναλαμβάνουν την παραπάνω διαδικασία συνεργάζονται με δύο από τα μεγαλύτερα πτηνο-βιοχημικά εργαστήρια της Ευρώπης το Tauros Diagnostik, το οποίο εδρεύει στη Γερμανία και το Avian Biotech που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία).

Πολλοί λίγοι από εμάς όμως γνωρίζουμε, ότι μπορούμε με ιδιαίτερη ευκολία να δρομολογήσουμε μόνοι μας το test DNA του παπαγάλου, κερδίζοντας σε χρόνο αναμονής των απαντήσεων αλλά και σε οικονομικό κόστος. Η διαδικασία είναι απλή και ξεκάθαρη από την πλευρά των εργαστηρίων.

  1. Γράφουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία του πουλιού (όνομα, φυλή, σειριακό αριθμό δαχτυλιδιού) στο εξωτερικό τμήμα ενός καθαρού πλαστικού ή πλαστικοποιημένου φακέλου (στην περίπτωση της Avian Biotech μας αποστέλλεται από την ίδια την εταιρεία, ειδικά αν έχουμε ζητήσει την ειδική κάρτα δειγματοληψίας αίματος).
  2. Κατεβάζουμε και συμπληρώνουμε (στην αγγλική γλώσσα) την  προαπαιτούμενη αίτηση προς το εργαστήριο για το Tauros Diagnostik, ή για το Avian Biotech.
  3. Επιλέγουμε ποια από τις δύο μεθόδους θέλουμε για το σεξάρισμα του παπαγάλου μας. Το Tauros Diagnostik υποστηρίζει εξέταση μέσω φτερών, ενώ το Avian Biotech μέσω φτερών και μέσω αίματος.
  4. Ανάλογα με τον τρόπο εξέτασης που επιλέγουμε:
    • είτε αφαιρούμε δύο με τρία φτερά από την ουρά του πουλιού (τα φτερά πρέπει να είναι ζωντανά και όχι φτερά που έχουν πέσει από το πουλί). Η πρότασή μας είναι να ζητήσετε μία μικρή βοήθεια από κάποιον που γνωρίζει από πουλιά: ο ένας να κρατάει ήρεμα το πουλί και ο άλλος σταθερά και χωρίς βίαιες και άγαρμπες κινήσεις να τραβήξει ένα ένα τα φτερά από την ουρά (μην ανησυχείτε ο φτερωτός σας φίλος δε θα νοιώσει σχεδόν τίποτα, αρκεί να είστε όλοι ήρεμοι και να μην τον έχετε αναστατώσει),
    • είτε μέσω του κτηνιάτρου ή του πτηνιάτρου που κουράρει τον παπαγάλο μας προβαίνουμε σε δειγματοληψία αίματος και εναποθέτουμε το δείγμα στην ειδική κάρτα που μας έχει αποσταλεί από το εργαστήριο.

      Η όλη διαδικασία κρίνεται απαραίτητο να γίνει, είτε από τον γιατρό, είτε υπό την επίβλεψή του για να είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος  για την όλη διαδικασία της αιμοληψίας (σημείο κοψίματος του νυχιού, αλλά και τον έλεγχο της πιθανής αιμορραγίας μετά το πέρας της διαδικασίας με αιμοστατική σκόνη ή με pad). Τη μέθοδο αυτή καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε σε μεσαίου & μεγάλου μεγέθους παπαγάλους που τα νύχια τους είναι συμπαγούς χρωματισμού και δε διαφαίνεται το αγγείο στο νύχι του πουλιού.


  5. Τοποθετείτε τα φτερά ή την κάρτα με το δείγμα αίματος στο φάκελο και τον σφραγίζετε.
  6. Σε έναν μεγαλύτερο φάκελο εσωκλείσετε το περιεχόμενο του φακέλου με τα δείγματα, γράφετε στο εξωτερικό του μέρος τα στοιχεία σας και τον στέλνετε στη διεύθυνση: Tauros Diagnostik, Niederwall 5, D-33602 Bielefeld, GERMANY ή Avian Biotech UK, PO BOX 107, Truro, Cornwall, ENGLAND – TR1 2YR.
  7. Τους πληρώνετε:
    • είτε με τραπεζικό έμβασμα για τo Tauros Diagnostik (από οποιαδήποτε Ελληνική τράπεζα, χωρίς επιπλέον κόστος συναλλαγής) στο λογαριασμό τους: “Sparkasse Bielefeld, IBAN: DE95 4805 0161 0000 0394 12, BIC: SPBIDE3BXXX”, αναγράφοντας στο αντίστοιχο πίνακα της αιτίας κατάθεσης το όνομά σας και το διακριτικό: TS/TA DNA Sexing
    • είτε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για το Avian Biotech.
  8. Τους στέλνετε την απόδειξη κατάθεσης στο e.mail τους: info@tauros-diagnostik.de και info@avianbiotech.co.uk.

Οι απαντήσεις σας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό – certificate του πουλιού μπορούν να σας αποσταλούν είτε ταχυδρομικά, είτε ηλεκτρονικά, σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. Όσοι Έλληνες ιδιοκτήτες έχουν συνεργαστεί με τα συγκεκριμένα εργαστηριακά κέντρα έχουν μείνει ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη συνέπεια τους. Και τα δύο εργαστήρια προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις σε περίπτωση που υπάρχουν πάνω από κάποιο αριθμό πουλιών.

Comments are closed.