Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε: α) στο σημαντικό ρόλο που έχει για τον παπαγάλο μας το δαχτυλίδι στο πόδι του, β) θα περιγράψουμε τη διαδικασία δαχτυλίδωσης, γ) θα παραθέσουμε στοιχεία αποκωδικοποίησης δαχτυλιδιών και τέλος όσες ακόμα σχετικές πληροφορίες χρειάζεται ο ιδιοκτήτης ενός παπαγάλου όσον αφορά τη συγκεκριμένη θεματική.

Περιεχόμενα:
01. Τύποι Δαχτυλιδιών & Χρηστικότητα
02. Διαδικασία Δαχτυλίδωσης-Αποδαχτυλίδωσης
03. Μεγέθη Δαχτυλιδιών ανά Φυλή
04. Πληροφορίες σε ένα Δαχτυλίδι
05. Αναγνώριση Στοιχείων Δαχτυλιδιών
06. Προμήθεια Δαχτυλιδιών
07. Εταιρείες Κατασκευής & Παραγγελίας Δαχτυλιδιών
08. Διαδικτυακές Πηγές  Άρθρου

Για το συγκεκριμένο άρθρο ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά του και τις πληροφορίες του το φίλο TzaveGio.


01. ΤΥΠΟΙ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ & ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες δαχτυλιδιών, τα δαχτυλίδια κλειστού τύπου και τα δαχτυλίδια ανοιχτού τύπου.

Τα δαχτυλίδια κλειστού τύπου μπαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια που ο παπαγάλος μας είναι νεοσσός, από τον εκτροφέα του, τον ιδιοκτήτητη του, ή τον πτηνίατρο που τον κουράρει. Καλό είναι να τοποθετηθούν ανάλογα πάντα με το είδος του παπαγάλου μας μετά την έκτη μέρα γεννήσεώς του, έως και την δέκατη πέμτη ημέρα ανάλογα πάντα με τη φυλή. Συνήθως η δέκατη και η ενδέκατη μέρα είναι οι προτεινόμενες για τις περισσότερες φυλές. Τα δαχτυλίδια ανοιχτού τύπου μπορούν να μπουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός παπαγάλου, ανεξάρτητα από την ηλικία του, από τον ιδιοκτήτη του ή τον πτηνίατρο που τον παρακολουθεί.

Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα δαχτυλίδια και των δύο τύπων είναι:

  • αλουμίνιο (χρωματιστό / φυσικού χρώματος / με επεξεργασία ανοδίωσης για μεγαλύτερη αντοχή)
  • ατσάλινο ανοξείδωτο (stainless steel)
  • πλαστικό

Τα υλικό παρασκευής ενός δαχτυλιδιού είναι άμεσα συναρτόμενο με το μέγεθος του δαχτυλιδιού, κοινώς για ποια φυλή προορίζεται το δαχτυλίδι. Στα πολύ μικρόσωμα πουλιά που δεν ασκούν ιδιαίτερη καταπόνηση στο δαχτυλίδι είναι συνήθη τα πλαστικά και τα αλουμινένια. Στα μεσαία και μεγαλύτερα πουλιά, που έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να καταστρέψουν με το ράμφος τους στη δαχτυλίδωση, προτιμώνται δαχτυλίδια μεταλλικά (ατσάλινα ή αλουμινένια). Βέβαια ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι ακόμα και τα μικροσκοπικά parrotlets αν θελήσουν να καταστρέψουν με το ράμφος του κάτι τους είναι ιδιαίτερα εύκολο, κοινώς η σύστασή μας είναι στους παπαγάλους να προτιμάτε τα μεταλλικού τύπου δαχτυλίδια.

Η χρηστικότητα της ύπαρξης του δαχτυλιδιού στους παπαγάλους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η δαχτυλίδωση αποτελεί μία από τις μονιμότερες ταυτοποιήσεις του παπαγάλου σας, που θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις κλοπής ή διαφυγής του παπαγάλου σας. Αλλά επιπλέον θα είναι η μόνιμη ταυτότητα του, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα τον συντροφεύει σε όλη του τη ζωή, υπενθυμίζοντας σε όσους τον φροντίζουν ποιος είναι. Σε κάθε παπαγάλο μπορούμε να βάλουμε περισσότερα του ενός δαχτυλίδια.


02. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΑΧΤΥΛΙΔΩΣΗΣ – ΑΠΟΔΑΧΤΥΛΙΔΩΣΗΣ

i) Δαχτυλίδωση Νεοσσού με Κλειστού Τύπου Δαχτυλίδι:
Όπως προαναφέραμε η δαχτυλίδωση των νεοσσών γίνεται από την 6η έως τη 15η ημέρα από τη γέννησή του, με προτεινόμενες τη 10η ήκαι την 11η. Οι παπαγάλοι ανατομικά διαθέτουν δύο δάχτυλα μπροστά και δύο πίσω. Ο πιο ορθός τρόπος (Video 1o) είναι να περάσουμε το δαχτυλίδι από τα δύο μπροστινά δάχτυλα, το ανεβάζουμε προς την κεντρική καμάρα της πατούσας, συνεχίζουμε περνώντας το από τα δύο πίσω δάχτυλα και μετά ανεβάζοντάς το στο πόδι του νεοσσού. Κάποιοι εκτροφείς, (Video 2ο) περνάνε τα τρία μακρύτερα δάχτυλα, φτάνουν στην καμάρα και μετά περνάνε και το κοντό δάχτυλο και ανεβάζουν το δαχτυλίδι στο πόδι του νεοσσού. Αυτή η μέθοδος συνήθως εφαρμόζεται σε είδη πουλιών που διαθέτουν τρία δάχτυλα μπροστά και ένα πίσω και όχι στους παπαγάλους και καλύτερα πριν αποφασίσετε να την εφαρμόσετε να ρωτήσετε τον πτηνίατρό σας. Στην όλη διαδικασία προσέχουμε να μην τραυματίσουμε οστά ή νύχια του νεοσσού, καθώς επίσης αγκαλιάζοντας τον να μην του προκαλέσουμε ασφυξία. Εννοείται, πως έχουμε προ-επιλέξει το σωστό μέγεθος δαχτυλιδιού, το οποίο πρέπει πάντα να είναι σύμφωνο με τη φυλή του παπαγάλου μας. Σε περίπτωση που δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τη διαδικασία είναι καλύτερα να επισκευτούμε άμεσα τον πτηνίατρό μας, ή κάποιον που αποδεδειγμένα γνωρίζει το know-how.

Video 1ο: Δαχτυλίδωση Νεοσσού Parrotlet

Video 2ο: Δαχτυλίδωση Νεοσσού Pionus

ii) Δαχτυλίδωση Μεγαλύτερου Παπαγάλου με Ανοιχτού Τύπου Δαχτυλίδι:
Όπως προαναφέραμε η δαχτυλίδωση με ανοιχτού τύπου δαχτυλίδι μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του παπαγάλου μας. Σαφώς σε όσο νεαρότερη ηλικία γίνει, τόσο ευκολότερα θα το συνηθίσει ως ξένο σώμα πάνω του το πουλί. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή: ένα άτομο θα πρέπει να ακινητοποιήσει και να κρατάει ήρεμο το πουλί και ένα δεύτερο να περάσει στο πόδι του πουλιού το δαχτυλίδι και να το σφίξει τόσο που να μην μπορεί να βγει από το πόδι του πουλιού. Το σφίξιμο μπορεί να γίνει ή με τα προτεινόμενα εργαλεία που παρέχονται  στην αγορά, είτε από μία απλή πένσα. Χρειάζεται προσοχή στο να μην σφιχτεί ιδιαίτερα το δαχτυλίδι και ενοχλεί το πουλί στην καθημερινότητά του, αλλά και να μην το πληγώσουμε με την πένσα κατά τη φάση του κλεισίματος. Εννοείται και πάλι, ότι στην περίπτωση, που δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τη διαδικασία, είναι καλύτερα να επισκευτούμε άμεσα τον πτηνίατρό μας, ή κάποιον που αποδεδειγμένα γνωρίζει το know-how.
Τέλος στην περίπτωση που το πουλί είναι ενήλικο καλό και θέλουμε να του φορέσουμε περισσότερα του ενός δαχτυλίδια, να μην τα βάλουμε όλα μαζί, αλλά σταδιακά για να υπάρξει ομαλή περίοδος εξοικείωσης του πουλιού με το ξένο σώμα δαχτυλιδιού στο κάθε του πόδι.

iii) Απο-Δαχτυλίδωση Μεγαλύτερου Παπαγάλου από Κλειστού ή Ανοιχτού Τύπου Δαχτυλίδι:
Η διαδικασία είναι πιο λεπτών χειρισμών από τις δύο προηγούμενες και καλύτερα να την πραγματοποιήσει πτηνίατρος. Στην ουσία ένα άτομο θα πρέπει να ακινητοποιήσει και να κρατάει ήρεμο το πουλί και ένα δεύτερο: είτε να κόψει με ειδικό κόφτη το κλειστού τύπου δαχτυλίδι και μετά να το ανοίξει με ειδικό εργαλείο, είτε αν πρόκειται για ανοιχτού τύπου δαχτυλίδι να το ανοίξει και να το βγάλει από το πόδι του πουλιού. Το κόψιμο και το άνοιγμα μπορεί να γίνει ή με προτεινόμενα εργαλεία που παρέχονται στην αγορά, είτε από εργαλεία σχετικά με το θέμα (κόφτης και ανάποδο ψαλίδι-πένσα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοσχή για να μην πανικοβληθεί το πουλί, ή για να μην του προκαλέσετε βλάβη από τα εργαλεία κοπής ή ανοίγματος των δαχτυλιδιών. Για το λόγο αυτό συστύνεται η διαδικασία να μην γίνει από ιδιώτες.


03. ΜΕΓΕΘΗ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ ΑΝΑ ΦΥΛΗ
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι μέτρησης του μεγέθους ενός δαχτυλιδιού, οι οποίοι συνήθως δίνονται ως πληροφορία από την κάθε εταιρεία κατασκευής. Οι πιο συνηθισμένοι που θα συναντήσετε είναι:

i) μήκος εσωτερικής διαμέτρου του δαχτυλιδιού σε inches ή millimetres // φυλή παπαγάλου

inches mm ενδεικτικές φυλές παπαγάλων
2/16 4,40 Bourkes, Kakarilki, Linoleated Parakeets, Love Birds, Stanley Rosella, Budgerigar, Parrotlets
3/16 4,76 Cockatiels (normal grey), Small Rosellas
1/4 6,35 Cockatiel (colour mutation)Conures:
Brown-Throated, Blue Crowned, Nanday, Cut-Throat, Dusky-Headed, Golden Capped, Gold Front, Green-Cheeked, Half Moon Jandaya, Maroon-Bellied, Peach Fronted, Sharp-Tailed, Sun.Parakeets:
Grey-Cheeked, Plum-Headed, Quaker.Parrots:
King, Crimson Wings, Meyers, Senegal.
5/16 7,93 Conures:
Mitred, Red-Fronted, White-Eyed.Lories:
Blacked-Capped, Black-Stella, Blue Streak, Chattering, Red, Rainbow, Violet Necked.Parakeets:
Alexandrine, Derbyan, Moustached, Ringneck.Parrots:
Blue-Headed, Bronze Wing Pionus, Hawk Headed, Spectacled Amazon.
3/8 9.52 Cockatoos:
Galah, Goffins, Roseate, Lesser Sulphur-Crested, Lesser Umbrella.Parrots:
Timneh African Grey, Blue Rumped, Tucaman.Yellow Collared Macaw
7/16 11.11 Amazon & Parrots:
Congo African Grey, Blue-Fronted, Eclectus, Mexican Lilac Crown, Red Head, Yellow Crown and Double Yellow Head, Orange Wing, Red-Lored, Rofous-Tailed.Cockatoos:
Bare-Eye, Citron-Crested, Red-Venter, Umbrella.Macaws:
Chestnut Fronted, Severe, Yellow-Collared.
1/2 12.70 Macaw:
Blue & Gold, Green Wing, Military Scarlet.Cockatoos:
Greater Sulphu,r Crested Moluccan.
9/16 14.28 Largest Macaws:
Grey Winged, Hyacinth

ii) μεγέθη βάσει του Αγγλικού ή Αμερικάνικου συστήματος με γράμματα ή αριθμούς αντίστοιχα

U.S.A. U.K. metal
U.K. plastic ενδεικτικές φυλές παπαγάλων
0 L XB Grass Parakeets, Parrotlets
0 M X3 Lovebirds, Kakariki, Manycoloured, Redrumps, Stanley Rosella
1 N 1FB Grey Cockatiels, Golden Mantle & Mealy Rosella’s, Pileated Parakeet, Green Cheeked Conure, Pearly Conure, Maroon Bellied Conure
1 P 1FB Colour Mutation Cockatiels, Port Lincoln, P.O.W., Barabands, Barnards, Cloncurries, Pennants, Dusky & Perfect Lorrikeets, Slatey Headed, Sun Conure, Red-Bellied Conure, Nanday Conure, Jendaya Conure, Blue-Throated Conure, Quakers
1 R 1FB Crimsonwings, Chattering Lory, Meyer’s, Red-Bellied, Sengals, Plumhead, Red-Throated Conure, Rock Pebblers
2 S 2FB Ringneck, Moustached, Black-Headed Caique, Australian & Green Winged Kings, Hahn’s & Noble Macaws, Lesser Patagonian Conure
3 T 3FB Blue-napped Parrot, Blue Headed & Bronze Wing Pionus, Yellow-napped Macaw, Queen of Bavaria & Greater Patagonian Conures, Alexandrine, Jardines
4 U 4FB Roseate Cockatoo, Citron & Lesser Sulphur Crested, Goffin Cockatoos, Great Billed & Hawk-headed Parrots, Yellow-billed Amazon, Cuban Amazon, Hispaniolan Amazon, Green-cheeked & Orange-winged Amazons
4 V 5FB Black Palm Cockatoo, Medium Sulphur Crested & Umbrella Cockatoos, Eclectus, African Grey, Chestnut-Fronted Macaw, Yellow-naped Amazon, StVincent Amazon, Blue-fronted Amazon, Panama & DoubleYellow-headed Amazons
5 W 6FB Greater Sulphur Headed & Moluccan Cockatoos, Blue & Gold Macaws, Military Macaws, Caninde Macaws, Scarlet Macaws
X 7FB Green-Winged Macaws
Y 8FB Hyacinth Macaws

iii) ενδεικτικά μεγέθη φυλών παπαγάλων, βάσει του Αμερικάνικου Συστήματος (πίνακας από το AvianWeb.Com)

φυλές παπαγάλων (αλφαβητικά)  U.S.A. BAND SIZE πιο σύνηθες μέγεθος
Alexandrine Parakeet 10 -11 – 12 – 14 12
Bare-Eyed Cockatoo
African Grey Parrot
12 – 14 14
Blue & Gold Macaw 16 – 18 – 20 18
Blue Crown Conure 10 – 11- 12 10
Blue Front Amazon 14 – 16 14
Bourke’s Parakeet Parakeet – Eng.keet Parakeet
Brown Throat Conure 9 – 9 1/2 9
Budgerigar Parakeet Parakeet
Caiques 10 -11- 12 10
Chattering Lory 10 -11- 12 10 – 11 – 12
Cherry Head Conure 10 -11- 12 10
Citron Cockatoo 12 – 14 14
Cockatiel Cockatiel Cockatiel
Double Yellow Head Amazon 14 – 16 14 – 16
Derbyan Parakeet 10 -11 – 12 10 – 11 – 12
Diamond Doves Parakeet Parakeet
Eclectus 14 – 16 14
Fig Parrot Cockatiel Cockatiel
Goffins Cockatoo 12 – 14 12 – 14
Gold Capped Conure 9 9
Goldies (smalllory) Lovebird Lovebird
Great Billed Parrot 12 -14 -16
Golden Conure 12 -14 12
Greater Sulfur Cockatoo 16 – 18 16 – 18
Green Cheek Conure 9 9
Green Cheeked Amazon 14 – 16 14
Green Naped Lory 9 9
Greenwing Macaw 18 – 20 – 22 20
Grey Cheek Parakeet Lovebird – Cockatiel Cockatiel
Hahns Macaw 10 -11 – 12 10
Halfmoon Conure 9 or Cockatiel 9
Hawk Headed Parrot 12 – 14 12
Hyacinth Macaw 20 – 22 – 24 20 – 22
Indian Ringneck Parakeet 9 – 91/2 – 10 10
Jardine 10 -11 – 12 12
Jenday Conure 9 – 91/2 – 10  91/2
Kakarikis Lovebird – Cockatiel Lovebird
Lesser Sulfur Cockatoo 12 – 14 12 – 14
Lilac Crown Amazon 14 – 16 14
Lovebird Lovebird Lovebird
Maroon Belly Conure 9 or Cockatiel Cockatiel
Mealy Amazon 14 – 16 14
Med. Sulfur Cockatoo 14 – 16 14
Mexican Redhead 14 – 16 14
Meyers 9 – 91/2 – 10 10
Military Macaw 16 – 18 – 20 18
Mitred Conure 10 -11-12 12
Moluccan Cockatoo 16 – 18 – 20 18
Moustache Parakeet 9 – 91/2 – 10 9
Nanday Conure 9 – 91/2 – 10 10
Noble Macaw 10 -11 – 12 10
Orange Wing Amazon 14 – 16 14
Panama Amazon 16 – 18 16 – 18
Parrotlet Parakeet -Eng.Keet- Lovebird Eng.Parakeet
Patagonian Conure 10 -11 – 12 12
Peach Front Conure 9 9
Pionus 10 -11- 12 11
Plum Head Parakeet 9 or Cockatiel Cockatiel
Princess of Wales Parakeet 9 – 91/2 – 10 9 – 91/2
Quaker (Monk) Parakeet 9 – 91/2 – 10 91/2
Rainbow Lory 9 – 91/2 – 10 91/2
Red Belly Parrot 9 – 91/2 – 10 10
Red Fronted Conure 10 10
Red Fronted Macaw 14 – 16 16
Red Lored Amazon 14 14
Red Lory 10 -11 – 12 10
Red Rump Parakeet Lovebird – Cockatiel Lovebird – Cockatiel
Rose Breasted Cockatoo 12 – 14 12
Rosella 9 – 91/2 9 – 91/2
Scarlet Macaw 18 – 20 18
Senegal 9 – 91/2 – 10 10
Severe Macaw 12 – 14 14
Spectacled Amazon 12 – 14 12
Sun Conure 9 – 91/2 – 10 91/2
Timneh Grey Parrot 12 – 14 14
Triton Cockatoo 16 – 18 16 – 18
Turquoisine Parakeet Parakeet Parakeet
Umbrella Cockatoo 14 – 16 – 18 16
Violet-Necked Lory 9 9
White Front Amazon 12 -14 14
White-Eye Conure 10 10
Yellow Collar Macaw 10 – 12 – 14 12
Yellow Crowned Amazon 14 14
Yellow Naped Amazon 14 – 16 14 – 16

 Σημείωση: στους πίνακες που παραθέσαμε δεν έχουμε αναφέρει μεγέθη δαχτυλιδιών για μικρότερα ή μεγαλύτερα άλλου είδους πουλιών. Αναφερθήκαμε αποκλειστικά σε μεγέθη που αφορούν από τον πιο μικρόσωμο παπαγάλο έως και τον πιο μεγαλόσωμο.


04. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ
Στο δαχτυλίδι ενός παπαγάλου συνήθως είναι εγγεγραμμένες κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τον παπαγάλο μας. Οι πληροφορίες που αναγράφονται εξαρτώνται από α) την επίσημη ομοσπονδία της εκάστοτε χώρας, β) από τις κατηγορίες των δαχτυλιδιών και γ) από τη βούληση του εκτροφέα ή του ιδιοκτήτη του πουλιού.

A = ABS (American Budgerigar Society) – Σύλλογος
Β = 95Μ – Κωδικός Εκτροφέα
C = Εικονόγραμμα Αρκούδας – Αντιστοίχιση με Έτος
D = 35 – Αύξων Αριθμός Πουλιού

Στα κλειστού τύπου δαχτυλίδια τα οποία έχουν τοποθετηθεί όταν το πουλί είναι νεοσσός (6-15 ημερών ανάλογα τη φυλή) από επαγγελματίες εκτροφείς, ή από ιδιώτες εκτροφείς εγγεγραμμένους σε συλλόγους, συνήθως συναντάμε τις παρακάτω πληροφορίες:

i) πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του πουλιού

  • επίσημος εθνικός σύλλογος που ανήκει ο εκτροφέα
  • id του εκτροφέα
  • έτος γέννησης
  • μέγεθος δαχτυλιδιού, άμεσα σχετιζόμενη με τη φυλή του παπαγάλου μας
  • αύξων αριθμός πουλιού

παράδειγμα:
i) στοιχεία δαχτυλιδιού: NBVV 04 S012 37PS // ερμηνεία δαχτυλιδιού: NBVV = Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers  (ο επίσημος ορνιθολογικός φορέας στην Ολλανδία), 08 = έτος γέννησης 2008, S = μέγεθος δαχτυλιδιού κατά το Αγγλικό Σύστημα, 012 = αύξων αριθμός πουλιού του εκτροφέα, 37 = id του εκτροφέα, PS = ο σύλλογος που ανήκει ο εκτροφέας.
Σαφώς μπορεί να υπάρξει και διαφορετική σειρά όσον αφορά την παράθεση των στοιχείων, η οποία εξαρτάται από την Επίσημη Ομοσπονδία κάθε χώρας. Στην Ελλάδα ισχύει η εξής σειρά αναφοράς: α) επίσημη ομοσπονδία, β) κωδικός συλλόγου, γ) αριθμός μητρώου εκτροφέα, δ) αύξων αριθμός πουλιού / δαχτυλιδιού, ε) μέγεθος δακτυλιδιού και στ) έτος γέννησης.

ii) Πληροφορίες σχετικά με τον παπαγάλο που προέρχεται από ιδιώτες εκτροφείς μη εγγεγραμμένους σε επίσημους συλλόγους
Στην περίπτωση αυτή ο κάθε ιδιώτης εκτροφέας έχει τη δική του κωδικοποίηση, για παράδειγμα:
TM GR 08-10-210, με πιθανή ερμηνεία: ΤΜ = αρχικά εκτροφέα, GR = αρχικά χώρας (Ελλάδα), 08 = έτος γέννησης 2008, 10 = μέγεθος δαχτυλιδιού και 210 = αύξων αριθμός πουλιού.

iii) Πληροφόρηση σχετική με το έτος γέννησης του πουλιού
Στα κλειστά πλαστικά και αλουμενένια δαχτυλίδια, κάθε έτος χαρακτηρίζεται και από ένα χρώμα, σύμφωνα με τον οργανισμό που τα καθορίζει. Συνήθως οι ευρύτερα αποδεκτές είναι οι ΙDs Band Colour Lists των: α) American Budgerigar Society (ABC) ευρύτερης χρήσης στην Αμερικανική Ήπειρο και β) World Budgerigar Organisation (WBO) ευρύτερης χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Παραθέτουμε τις σχετικές λίστες προς πληροφόρηση αλλά και ενημέρωσή σας:

Έτος
ABS Color
WBO Color
Pantone Code
2000
μπλε 
πράσινο σκούρο
 
2001
μαύρο
κόκκινο σκούρο
 
2002
χρυσαφί 
μαύρο
Black 2U2X
2003
ασημί 
ασημί
 
2004
μπλε σκούρο 
χρυσαφί
Yellow U
2005
λευκό 
πράσινο σκούρο
363U
2006
κίτρινο 
κόκκινο
1797U
2007
μαύρο 
μαύρο
Black 2U2X
2008
γκρι 
μπλε σκούρο
301U
2009
μπλε σκούρο
βιολετί
249 U
2010
πορτοκαλί 
πορτοκαλί
1505U
2011
μπλε σκούρο
μπλε σκούρο
301U
2012
κόκκινο 
κόκκινο
1797U
2013
μαύρο 
μαύρο
Black 2U2X
2014
πράσινο παστέλ
πράσινο παστέλ
344U
2015
βιολετί
βιολετί
249 U
2016
πορτοκαλί
πορτοκαλί
1505U

Όπως είναι εμφανές από το έτος 2010 οι δύο οργανισμοί αποφάσισαν να συμβαδίσουν στα χρωματικά IDs κάθε έτους. Με βάση το καινούριο κοινό σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης των ετών, η χρωματική περιοδικότητα θα εναλλάσεται κάθε επτά (7) χρόνια και η σειρά που θα ακολουθείται αρχής γενομένης από το έτος 2010 θα είναι:  πορτοκαλί, μπλε σκούρο, κόκκινο, μαύρο, πράσινο παστέλ, βιολετί.

Στα ανοιχτού τύπου δαχτυλίδια η αναγραφή στοιχείων είναι πολύ πιο περίπλοκη και η αναγνώρισή της ιδιαίτερα δυσδιάκριτη. Συνήθως ο κάθε εισαγωγέας πτηνών ή ο ιδιώτης εκτροφέας που δεν ανήκει σε σύλλογο, έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν το πουλί όπως τους εξυπηρετεί. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις συναντάμε ανοικτού τύπου δαχτυλίδια με στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη του παπαγάλου, ή του ίδιου του πουλιού. Πιο συγκεκριμένα:

i) Παπαγάλος αγνώστου εκτροφέα που εισήχθει σε ευρωπαϊκή ή βορειοαμερικανική χώρα
παράδειγμα: παπαγάλος Congo African Grey με κωδικό NL 13K3 Q 770 // πιθανή ερμηνεία: NL = Ολλανδία (χώρα εισαγωγής), 13 = το μέγεθος δαχτυλιδιού, Κ3 = πιθανόν ο κωδικός του Ολλανδού εισαγωγέα ή του πτηνοτροφείου που κατέληξε το πουλί ή του κωδικού από τον σταθμό καραντίνας, Q = καραντίνα, 770 = πιθανόν ο αύξων αριθμός του πουλιού.

ii) Παπαγάλος που ανήκει σε ιδιώτη, γνωρίζοντας κάποιες βασικές πληροφορίες
παράδειγμα: κωδικός: 80CG CAG-F // ερμηνεία: 80 =  έτος γέννησης 1980, CG = Kονγκό (τόπος γέννησης), CAG = Congo African Grey, F = female (θηλυκό)

iii) Παπαγάλος με στοιχεία του ιδιοκτήτη του
παράδειγμα: κωδικός 2107777777 = τηλέφωνο επικοινωνίας ιδιοκτήτη, ή κωδικός abc@xmail.com = e.mail επικοινωνίας ιδιοκτήτη

Και στα δύο είδη δαχτυλιδιών κλειστού & ανοιχτού τύπου μπορούμε να έχουμε:

Πληροφόρηση σχετική με το γένος του πουλιού
Στην περίπτωση που έχει γίνει εξέταση σεξαρίσματος του πουλιού το δαχτυλίδι τοποθετείται: α) στα αρσενικά στο δεξί τους πόδι και β) στα θηλυκά στο αριστερό τους πόδι.


05. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αποκτήσει έναν παπαγάλο με δαχτυλίδι, που δεν γνωρίζουμε την αποκωδικοποίησή του. Εάν ο παπαγάλος σας έχει δακτυλιδωθεί στην Ελλάδα παραθέτουμε τη λίστα των είδη γνωστών κωδικών:

  • ΕΟΟ – Ελληνική Ορνιθολογική Ομοσπονδία
    σύλλογοι μέλη της ΕΟΟ:
    G – Πανελλήνιος Σύλλογος Εξωτικών & Παραδείσιων Πτηνών – ΠΣΕΠΠ
    K – Σύλλογος Φίλοι Πτηνών Συντροφιάς Κατερίνης Σ.ΦΙ.Π.ΣΥ.Κ.
    V – Σύλλογος Φίλων Ωδικών Πτηνών Ημαθίας Σ.Φ.Ω.Π.
  • ΠΟΟ – Πανελλήνια Ομοσπονδία Ορνιθολογίας
    σύλλογοι μέλη της ΠΟΟ:
    AL – Αττική Λέσχη Οικόσιτων Πτηνών Α.Λ.Ο.Π
    Z – Φίλοι Άγριων Πτηνών Φ.Α.Π.
  • Ανεξάρτητα Σωματεία ή Επαγγελματίες
    • ESPE, GRB, M – Ελληνικός Σύλλογος Παπαγάλων Εκθέσεως Ε.Σ.Π.Ε.
    • EP – Εκτροφείς Πτηνών Αναψυχής Μακεδονίας Ε.Π.Α.Μ.
    • T – Ελληνικός Σύλλογος Τιμπράντος ΕΛ.ΣΥ.ΤΙ.
    • EV – Σύλλογος Εκτροφέων Πτηνών Συντροφιάς Έβρου Σ.Ε.Π.Σ.Ε.
    • KA-GR – Κυριάκος Αργυρού, εκτροφέας παπαγάλων από τη Ρόδο

Tέλος σας παραθέτουμε κάποιες σελίδες που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αναγνώριση των κωδικών ενός δαχτυλιδιού, ειδικότερα σε παπαγάλους που έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό.


06. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ
Η προμήθεια δαχτυλιδιών μπορεί να γίνει είτε από τους κατά τόπους ορνιθολογικούς ή πτηνολογικούς συλλόγους, εφόσον είστε εγγεγραμένοι, είτε με ανεξάρτητη παραγγελία σας σε εταιρείες κατασκευής δαχτυλιδιών.

Αν είστε μέλος συλλόγου και τα προμηθεύεστε από το εκεί συνήθως δέχονται παραγγελίες Ο κάθε σύλλογος ορίζει σε ποιες περιόδους θα προμηθεύσει τα μέλη του με τα δαχτυλίδια που έχουν ζητήσει. Άλλοι σύλλογοι παρέχουν δαχτυλίδια δύο φορές το χρόνο (Φεβρουάριο & Οκτώβριο), άλλοι τέσσερεις φορές το χρόνο (Φεβρουάριο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Δεκέμβριο). Η ασφαλέστερη λύση είναι να έρθετε σε επαφή με το Σύλλογο που ανήκετε και να ενημερωθείτε σχετικά. Εφόσον η ετήσια συνδρομή σας είναι τακτοποιημένη, μπορείτε  να τους παραγγείλετε τα δαχτυλίδια σας, σαφώς αναφέροντάς τους μέγεθος δαχτυλιδιών και ποσότητα. Για όλα τα άλλα θα τα φροντίσουν εκείνοι.

Αν δεν είστε μέλος Συλλόγου, ή αν είστε και χρειάζεστε περισσότερα από αυτά που είχατε παραγγείλει και ο Σύλλογός σας δεν έχει να σας καλύψει, τότε οποτεδήποτε θελήσετε μπορείτε να παραγγείλετε σε εταιρείες κατασκευής δαχτυλιδιών, με όσα στοιχεία θέλετε.


07. ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ
Από τις παρακάτω εταιρείες μπορείτε να παραγγείλετε και να αγοράσετε δαχτυλίδια κάθε τύπου και κάθ’ όλη τη διάκρεια του χρόνου, χωρίς να απαιτείται να είστε εγγεγραμμένος σε κάποιο σύλλογο. Το μόνο που χρειάζεται από πλευράς σας είναι να επιλέξετε: τα μεγέθη, το έτος (αν θέλετε χρωματιστά), τα στοιχεία που θα αναγράφουν και την ποσότητα που θα χρειαστείτε. Συνήθως πληρώνετε μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, ή μέσω του συστήματος paypal.

  • http://www.avianid.co.uk/id-ring_sizes.asp
  • http://www.duniaburung.com/
  • http://www.porzana.co.uk/
  • http://www.lmbirdlegbands.com/
  • http://www.lentradirect.com.au/contents/en-us/d1_LEG_RINGS.html
  • http://www.anilhas.com/site/index.php?lang=eng&CCentro=produtos&id=377
  • http://www.achughes.com
  • http://www.brookfieldpoultryequipment.com/products.php?id=137
  • http://www.chookin.co.nz/
  • http://www.redbirdproducts.com/
  • http://www.dlproductsca.com/default.htm

08. ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΘΡΟΥ

  • http://www.avianweb.com/legbands.html
  • http://www.theparrotsocietyuk.org/keeping-parrots/rings
  • http://www.birdsnways.com/wisdom/ww5eiii.htm
  • http://www.parrotcare.com/incuadvice/chickid.html
  • http://www.parrot-link.co.uk/index.php?topic=14121.0
  • http://www.birdnest.gr/showthread.php?t=99
  • http://www.aacc.ca/rngsize.htm
  • http://www.pwrc.usgs.gov/bbl/homepage/btypes.cfm
  • https://www.pionusparrot.com/blog/?p=31
  • http://www.plannedparrothood.com/legbands.html
  • http://www.budgieplace.com/age.html
  • http://www.starescue.org/htm/learn-about/leg-bands.htm
  • http://www.thebirdclinic.com/Services_Offered/Leg_Band_Removal/
  • http://www.bestofbreeds.net/wbo/colourstds.htm

Comments are closed.