Κανείς δε θα ήθελε να βρεθεί στη δύσκολη θέση να αποδείξει την κυριότητα του κλεμμένου ή χαμένου του παπαγάλου, όταν ο “καινούριος” του ιδιοκτήτης αρνείται να το παραδεχτεί. Επίσης είναι αφάνταστα δύσκολο ζήτημα, για όποιον έχει βρει κάποιον παπαγάλο και του παρουσιαστούν δύο ή τρεις, ωσάν επίδοξοι τέως ιδιοκτήτες του πουλιού.

Στις περιπτώσεις αυτές νομικά μπορούν να σταθούν μόνο ορισμένα στοιχεία και κάτω από πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους, που θα μας βοηθήσουν να αποδείξουμε στις Αρχές το αληθές του λόγου μας και να διεκδικήσουμε πίσω τον αγαπημένο μας φτερωτό.


01. Αναγνώριση μέσω Κλειστού ή Ανοιχτού Δαχτυλιδιού

Ο παπαγάλος μας πρέπει να διαθέτει κλειστού ή ανοιχτού τύπου δαχτυλίδι στο πόδι του. Νομικά για να αποτελέσει η δαχτυλίδωση “αποδεικτικό στοιχείο κυριότητας” θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα με κάποια από τα παρακάτω στοιχεία, στα οποία θα αναγράφεται ή θα διαφαίνεται ο αριθμός του δαχτυλιδιού:

  • πιστοποιητικά του πουλιού (πιστοποιητικό: φυλής, υγείας και εκτροφέα)
  • τιμολόγιο αγοράς του πουλιού
  • φωτογράφηση του πουλιού με εστίαση στο δαχτυλίδι του και από κάτω να φαίνεται ένα δικό μας έγγραφο (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.ο.κ.)

Η αρνητική εκδοχή της συγκεκριμένης λύσης είναι ότι και τα δύο τύπου δαχτυλίδια μπορούν να αφαιρεθούν από όσους είναι γνώστες σχετικά με παπαγάλους.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το σχετικό μας άρθρο για τη Δαχτυλίδωση των Παπαγάλων.


02. Αναγνώριση μέσω Micro-Chip

Στην Αμερική και στην Αγγλία είναι από τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους αναγνώρισης και ταυτοποίησης των οικιακών παπαγάλων. Εμφυτεύεται από τον πτηνίατρο ένα micro-chip κάτω από το δέρμα του φτερωτού μας φίλου, το οποίο στην ειδική συσκευή ανίχνευσης εκπέμπει τον συγκεκριμένο αριθμό που έχει δοθεί στον παπαγάλο μας και τον έχουμε εμείς με τα σχετικά έγγραφα που μας έχουν δώσει κατά τη διαδικασία τσιπαρίσματος το πτηνιατρικό κέντρο που την ανέλαβε.

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι ακόμα διαδεδομένη ακόμα στα πουλιά συντροφιάς, όσο είναι στους σκύλους και στις γάτες, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πτηνιατρικά κέντρα που να τσιπάρουν πουλιά, αλλά και να έχουν και τους αντίστοιχους ανιχνευτές. Μακάρι τα επόμενα χρόνια να αρχίσει να χρησιμοποιείται, γιατί ανήκει στις πιο σίγουρες και ασφαλείς μεθόδους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκευτείτε μία από τις γνωστότερες εταιρείες του είδους: AVID Pet MicroChip ή ρωτήστε σχετικά τον πτηνίατρό σας.


03. Αναγνώριση μέσω του Γενετικού Προφίλ (DNA-fingerprint )

Κάθε οργανισμός, έτσι και ο κάθε παπαγάλος έχει τη δικό του μοναδικό γενετικό κώδικα που ουσιαστικά αποτελεί και το απόλυτο αποτύπωμά του. Το γενετικό προφίλ του παπαγάλου μας μπορούμε να το μάθουμε μέσω ειδικών εξετάσεων DNA, που πραγματοποιούνται με εξετάσεις στον πτηνίατρό μας αίματος ή φτερώματος. Από την στιγμή που διαθέτουμε τις επίσημες εργαστηριακές εξατάσεις με τα αποτελέσματα του Γενετικού Προφίλ (DNA) του Παπαγάλου μας, μπορούμε να αποδείξουμε οποιαδήποτε στιγμή με επανεξέταση του πουλιού ότι το πουλί είναι δικό μας.

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι από τις πλέον ασφαλείς , αξιόπιστες αλλά και εφιγκτές στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκευτείτε δύο από τα πλέον αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά εργαστήρια (Tauros Diagnostik & Avian Biotech) ή ρωτήστε σχετικά τον πτηνίατρό σας.


04. Αναγνώριση μέσω Tattoo Δέρματος ή Φτερώματος

Κάποιοι εκτροφείς στο εξωτερικό μπαίνουν στη διαδικασία του μόνιμου tattooing στο δέρμα των νεοσσών τους. Το στοιχείο αυτό μπορεί να κριθεί ως νομικά βάσιμο αν ο κωδικός του tattoo αναγράφεται στα πιστοποιητικά που μας έχει δώσει ο εκτροφέας ή ο εισαγωγέας. Παρόμοια tattoos μπορούν να γίνουν από πτηνιατρικά κέντρα ή εξιδικευμένους εκτροφείς σε ενήλικα πουλιά στο εσωτερικό των φτερούγων τους. Και σε αυτή την περίπτωση το στοιχείο είναι βάσιμο μόνο όταν υπάρχουν και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά. Το μόνο αρνητικό στο tattoo φτερώματος είναι ότι ανά 1-2 χρόνια θα πρέπει να ανανεώνεται.

Στην Ελλάδα οι συγκεκριμένοι μέθοδοι δεν είναι διαδεμένοι.


05. Αναγνώριση μέσω Λεπτομερούς Βιντεοσκόπησης

Ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να βιντεοσκοπήσει λεπτομερώς τον παπαγάλο του, είτε μόνο του, είτε μαζί με εκείνον και την υπόλοιπη οικογένειά του. Η βιντεοσκόπηση είναι απαραίτητο να διαθέτει ημερομηνία και ώρα και να εστιάζεται σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πουλιού: αριθμό δαχτυλιδιού, ειδικά χαρακτηριστικά (κομμένο νύχι, δυσμορφίες στο ράμφος κ.ο.κ.).

Η βιντεοσκόπηση μπορεί να μην αποτελεί αδιάσειστο στοιχείο, αλλά σίγουρα είναι από τα ισχυρά ντοκουμέντα που μπορούμε να έχουμε σχετικά με τον αγαπημένο μας παπαγάλο, ενώ παράλληλα είναι εύκολα και σαφώς οικονομικά το να τα φτιάξετε το parrot-identity-video σας.


Στοιχεία Αναγνώρισης που Νομικά δεν ευσταθούν

Αποδεκτά σε Νομική Βάση για τις Αρχές δεν είναι τα παρακάτω στοιχεία ή ομολογίες:

  • οπτική αναγνώριση δική μας προς το πουλί
  • οπτική αναγνώριση του πουλιού προς εμάς
  • αναφορά του ονόματός μας από το πουλί
  • θετική αντίδραση από το πουλί όταν το φωνάζουμε εμείς
  • απλές φωτογραφίες ή βιντεοσκοπήσεις
  • αναφορά μόνο των στοιχείων του δαχτυλιδιού ή άλλων κωδικών χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά

Χρήσιμες Συμβουλές

Μην περιμένετε να σας συμβεί κάτι αρνητικό. Είτε είστε απλοί ιδιώτες, είτε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες εκτροφείς είναι απαραίτητο να μεριμνήσετε για τη δυνατότητα σας να αποδείξετε κάθε στιγμή το γεγονός ότι είναι Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΣΑΣ. Μην αψηφάτε το γεγονός λέγοντας ότι σε εσάς είναι δύσκολο να συμβεί. Είτε ο παπαγάλος σας διαφύγει, είτε κλαπεί, εσείς πρέπει να είστε έτοιμοι στην περίπτωση που βρεθεί να αποδείξετε το αυτονόητο, ήτοι ότι σας ανήκει.


Διαδικτυακές Πηγές Άρθρου

  • http://www.avianweb.com/petidentification.html
  • http://www.theparrotsocietyuk.org/keeping-parrots/legal-identification-of-stolen-parrots
  • http://www.hagen.com/hari/docu/id.html
Categories: αναγνώριση

Comments are closed.