Τα Χριστούγεννα είναι από τις ομορφότερες εορτές του χρόνου, θεμιτό είναι να φροντίσουμε να είναι και από τις πιο ασφαλείς για τους φτερωτούς μας φίλους. Πολύ συχνά βλέπουμε στο διαδίκτυο διασκεδαστικές χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες και βίντεο με παπαγάλους που δυστυχώς εγκυμονούν πλείστους κινδύνους, χωρίς ούτε εμείς ως θεατές και πολύ περισσότερο οι ιδιοκτήτες των πρωταγωνιστών παπαγάλων, να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των κινδύνων που ελλοχεύουν πίσω από όλες τις φαινομενικά “αθώες” λήψεις.

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλους εμάς για τις εν δυνάμει παγίδες, που κρύβει η χριστουγεννιάτικη περίοδος για τους καλούς μας παπαγάλους. Τα Χριστούγεννα είναι υπέροχα, αλλά μόνο κάτω από τη δική μας επίβλεψη θα εξελιχθούν με ασφάλεια για τους φτερωτούς μας φίλους.

01. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση πολύ συχνά είναι υψηλού κινδύνου για τους παπαγάλους.

  • Χριστουγεννιάτικα Δέντρα (φυσικά ή ψεύτικα).
    Τα κλαδιά και οι βελόνες από τα φυσικά έλατα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους παπαγάλους, είτε μέσω του μασήματος και της κατάποσής τους (γαστρεντερολογικά προβλήματα), είτε εξαιτίας εγκλωβισμού των πουλιών ανάμεσα στα κλαριά, με αποτέλεσμα εξωτερικούς τραυματισμούς (απώλεια φτερώματος, τραυματισμός ματιών κ.ο.κ.). Οι βελόνες από τα ψεύτικα δέντρα είναι τοξικές, οπότε σε πιθανή κατάποσή τους υπάρχει υψηλός κίνδυνος δηλητηρίασης.
  • Χριστουγεννιάτικος Εξοπλισμός Στολισμού: μπάλες και έτερα στολίδια (πλαστικά, ξύλινα, χαρτονένια, γυάλινα, μεταλλικά), γιρλάντες και στεφάνια (πλαστικές, υφασμάτινες, κ.ο.κ.) φωτάκια (κανονικά ή led).
    Οι μπάλες και τα στολίδια κατά 95% είναι τοξικές για τους παπαγάλους αν μασηθούν και καταποθούν, καθώς επίσης τμήματά τους μπορούν να προκαλέσουν εσωτερικούς ή εξωτερικούς τραυματισμούς. Οι γιρλάντες είναι επίσης τοξικές, ενώ επιπλέον αν ο παπαγάλος (ειδικά οι μικρού μεγέθους παπαγάλοι) μπερδευτεί μπορεί να οδηγηθεί σε πνιγμό. Τέλος, τα φωτάκια κάθε είδους, τα οποία είναι ιδιαίτερα προκλητικά για τους παπαγάλους, αν μασηθούν, αν και τοξικά δεν θα προλάβουν να δηλητηριάσουν το πουλί, γιατί πολύ απλά αν είναι στο ρεύμα υπάρχει άμεσος και υψηλός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

02. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

Τα περισσότερα από φυτά που χρησιμοποιούμε σαν διακόσμηση την περίοδο των Χριστουγέννων είναι τοξικά και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί για να μην έρθουν οι παπαγάλοι μας σε επαφή μαζί τους.

  • Ου (Αρκουδοπούρναρο) – Holly Berry (Ilex Aquifolius)
  • Γκι (Ιξός) – Mistletoe (Viscum Αlbum)
  • Αλεξανδρινό (Ποϊνσέττια) – Poinsettia (Euphorbia Pulcherrima)

03. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΩΡΟΥ

Ο τεχνητός χημικός αρωματισμός χώρου για τη δημιουργία γιορτινής ατμόσφαιρας μέσω: κεριών, ελαίων, αποσμητικών και άλλων σκευασμάτων μπορεί να αποβεί μοιραίος για τους παπαγάλους σας, ειδικά σε επί μακρόν χρήση του. Προτιμήστε τον αρωματισμό του χώρου σας με φυσικά σκευάσματα και με συστατικά με πιστοποιημένη οικολογική και όχι χημική σύνθεση.

04. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

Πόσο όμορφα είναι τα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή οι λούτρινες κρεμασμένες στο τζάκι μπότες; Όλα αυτά αυτά τα πανέμορφα και πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα υλικά συσκευασίας των δώρων μας, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσουν παιχνίδι των παπαγάλων μας. Τα υλικά κατασκευής τους τις περισσότερες φορές είναι τοξικά για τους παπαγάλους μας.

05. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ & ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα Χριστούγεννα ως περίοδος φημίζεται για την γευστική της πανδαισία (εδέσματα, φαγητά, γλυκίσματα, ροφήματα, ποτά). Το μόνο σίγουρο είναι, ότι οι παπαγάλοι μας δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στο γιορτινό μας τραπέζι. Ουσιαστικά, οτιδήποτε εμπεριέχει ζάχαρη και αλάτι, απαγορεύεται δια ροπάλου (μαγειρεμένα φαγητά με αλάτι ή τσιγαρισμένα ή τηγανιτά, γλυκά παντός είδους, αλκοολούχα, αναψυκτικά, σοκολάτα, καφές κ.ο.κ.).

Τέλος κατά τη διάρκεια της παρασκευής των χριστουγεννιάτικων γευμάτων, καλό είναι οι παπαγάλοι να είναι περιορισμένοι στο κλουβί τους και σίγουρα σε χώρο εκτός του δωματίου της κουζίνας, έτσι ώστε από τη μία να μην επηρεάζονται από την πανδαισία των οσμών της κουζίνας και παράλληλα να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα από τα ζεστά σκεύη, ή από τα αιχμηρά αντικείμενα που βρίσκονται σε έναν πάγκο κουζίνας.

06. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΡΕΒΕΓΙΟΝ & ΠΑΡΤΥ

Τα Χριστούγεννα είναι μία εν γένει “σπιτική” εορτή. Οι γιορτινές μαζώξεις στο σπίτι καθ’ όλη την περίοδο του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα) είναι από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις μας. Για να αποτελούν ευχάριστη διαδικασία και για τα πουλιά σας καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας κάποια πράγματα.

  • Όσο όμορφα είναι τα ρεβεγιόν για εμάς, τόσο κουραστικά είναι για τα πουλιά. Δε θα σταματήσουμε να τονίζουμε στο “MyParrots” ότι τα πουλιά επιβάλλετε να συμβαδίζει το πρόγραμμά τους με τον κύκλο της ημέρας και της νύχτας. Την ημέρα είναι ενεργά και τη νύχτα κοιμούνται. Στην Ελλάδα την περίοδο των Χριστουγέννων νυχτώνει μετά τις 6 το απόγευμα, πρακτικά λοιπόν μετά τις 6 το απόγευμα είναι αποκλειστικά ώρα για ύπνο για τους παπαγάλους μας. Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν, ότι οι παπαγάλοι τους είναι νυκτόβιοι και αυτό γιατί οι ίδιοι ως ιδιοκτήτες  έχουν δρομολογήσει τα πουλιά να συμβαδίσουν με το δικό τους ωράριο. Δυστυχώς η εν λόγω συνθήκη είναι παντελώς λανθασμένη και προκαλεί μακροπρόθεσμα πλείστα προβλήματα υγείας στους παπαγάλους.
  • Ένα σπίτι σε ετοιμασία για ρεβεγιόν και με καλεσμένους να πηγαινοέρχονται, πρακτικά σημαίνει βαριά ατμόσφαιρα (μυρωδιές κουζίνας, καπνός τσιγάρων κ..ο.κ.). Καλό θα ήταν οι παπαγάλοι σας να μην βρίσκονται στο επίκεντρο ενός χώρου με έντονες ή βαριές οσμές. Αν στο σπίτι υπάρχει ιονιστής καλό θα ήταν να τον λειτουργήσετε, διαφορετικά μπορείτε απλά να έχετε τους καλούς σας φτερωτούς φίλους σε χώρο με καλό εξαερισμό, χωρίς ρεύματα και με σταθερή θερμοκρασία.
  • Οι παπαγάλοι μας εκτός από τον αναπόσπαστο βραδινό τους ύπνο, επιπροσθέτως  αγαπούν και το μεσημεριανό ή απογευματινό “ραχάτι”. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι σε όλες τις περιπτώσεις ύπνου τους (μεσημεριανού, απογευματινού ή βραδινού) καλό θα είναι να βρίσκονται σε έναν ήσυχο χώρο, μακριά από τη φασαρία ενός πάρτυ.

07. ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Ανέκαθεν οι παπαγάλοι αποτελούν “αξιοθέατο” σε όσους δεν τους έχουν γνωρίσει από κοντά. Οι περισσότεροι θέλουν να τους αγγίξουν, να βάλουν τα χέρια τους στο κλουβί για να δούνε αντιδράσεις, να τους μιλάνε έντονα με την ελπίδα ο παπαγάλος να απαντήσει μιμητικά, να τους λένε ανοησίες για να τους ακούσουν αν τις επαναλαμβάνουν (αυτό ως τακτική πάντα το απεχθανόμουν) κ.ο.κ.. Είναι υποχρέωση μας από όλη αυτή την ενοχλητική βαβούρα να προστατέψουμε τον παπαγάλο μας και επιπροσθέτως να προφυλάξουμε και τους καλεσμένους μας από τυχόν άγαρμπη αντίδραση του φτερωτού μας φίλου.

  • ο παπαγάλος μας δεν είναι “ατραξιόν” να τον παίρνουν φωτογραφίες με φλας,
  • δεν είναι αναγκασμένος να είναι φιλικός σε ανθρώπους που δεν γνωρίζει και δεν εμπιστεύεται,
  • έχει κάθε δικαίωμα να μη θέλει παρείσακτους αγνώστους κοντά στο κλουβί του, που να του μιλάνε έντονα, να γελάνε δυνατά, να του προτάσσουν τα δάχτυλά τους κ.ο.κ.,
  • και τέλος έχει κάθε λόγο να μην έχει διάθεση να τον χαϊδεύει ο καθένας, ή να τον παίρνει αγκαλιά.

Ο παπαγάλος μας δεν είναι λούτρινο κουκλάκι, είναι μέλος της οικογένειας με δικαιώματα και με απαιτήσεις. Επιβάλλεται να σεβαστούμε στο απόλυτο, το επίπεδο της κοινωνικοποίησής του και να μην τον εξαναγκάσουμε να γίνει “κλόουν”, επειδή κάποιοι καλεσμένοι μας θα το επιθυμούσαν.

Η πιο ασφαλής λύση είναι όταν υπάρχουν καλεσμένοι ο παπαγάλος μας να είναι στο κλουβί του και για όλα όσα προαναφέραμε, αλλά και για τον πιθανό κίνδυνο διαφυγήςτου  από ανοιχτό παράθυρο ή πόρτα που ξεχάστηκε από καλεσμένο.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

  • http://www.petinfoclub.com/Birds/Know_your_pet/A_safe_Christmas_with_your_bird.aspx
  • http://parrotlife.co.uk/parrot-talk/christmas-dangers-for-parrots/
  • http://www.birdchannel.com/bird-holiday/stranger-danger.aspx
  • http://www.parrotlink.com/cms/index.php?page=december-article
  • http://myconure.com/sun-conure-health/important-tips-to-keep-your-parrot-safe-during-the-holiday-season/
  • http://www.my-budgies.com/christmas.html

Comments are closed.