Η μεταφορά των καλών μας φτερωτών φίλων είναι ένα θέμα που πολύ συχνά μας δημιουργεί προβληματισμό. Η αγορά του συγκεκριμένου εξοπλισμού συνήθως είναι υψηλού κόστους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και προσιτές λύσεις. Οι επιλογές όσον αφορά τα υλικά κατασκευής, την εμφάνιση και τα μεγέθη των κλουβιών είναι πλείστες. Πριν προβούμε όμως σε οποιαδήποτε αγορά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας συγκεκριμένα στοιχεία, έτσι ώστε η αγορά μας να είναι το δυνατό σωστότερα στοχευμένη στις απαιτήσεις μας. Όπως και τα μεγάλα κλουβιά έτσι και τα κλουβιά μεταφοράς έχουν τα αξεσουάρ τους, που καλύπτουν κάθε ανάγκη χρήσης και του παπαγάλου αλλά και του ιδιοκτήτη. Το βασικότερο που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα υλικά κατασκευής να είναι εγκεκριμένα από το διεθνή οργανισμό FDA ή άλλους διεθνείς οργανισμούς, έτσι ώστε να διασφαλίσετε τη μη τοξικότητα του κλουβιού.


Περιεχόμενα:

  1. Είδη Κλουβιών Μεταφοράς.
  2. Παράμετροι Επιλογής Κλουβιού Μεταφοράς.
  3. Αξεσουάρ Κλουβιών Μεταφοράς.
  4. Εξοικείωση του Παπαγάλου με το Κλουβί.
  5. Χρήσιμα Tips.

 



ΕΙΔΗ ΚΛΟΥΒΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

  • Πλαστικά Διαφανή Κλουβιά
    Κλουβιά υψηλής αντοχής, είτε εξ’ ολοκλήρου πλαστικά, είτε με πλαστικό σκελετό και μεταλλικά μέρη. Το θετικό των συγκεκριμένων κλουβιών είναι: α) το σχετικά χαμηλό βάρος, β) αν είναι συμπαγές πλαστικό, η σταθερή θερμοκρασία, γ) η ευκολία καθαρισμού, δ) η δυνατότητα το πουλί να παρατηρεί με ευκολία και έξω και ε) είναι εγκεκριμένα κλουβιά για διεθνείς πτήσεις. Απαραίτητο αξεσουάρ είναι το υφασμάτινο κάλυμμά τους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ηρεμία ή ο ύπνος του πουλιού αν χρειαστεί.
    Τα γνωστότερα πλαστικά κλουβιά είναι τα:

    • Wingabago Bird Carrier,



    • Paradise Perch & Go,
    • Crystal Shuttle

  • Πλαστικά Αδιαφανή Κλουβιά
    Κλουβιά υψηλής αντοχής, είτε εξ ολοκλήρου πλαστικά, είτε με πλαστικό σκελετό και μεταλλικά μέρη. Το θετικό των συγκεκριμένων κλουβιών είναι: α) αν είναι συμπαγές πλαστικό, η σταθερή θερμοκρασία, β) η ευκολία καθαρισμού, γ) ιδεατό για πουλιά που στρεσσάρονται βλέποντας έξω και δ) τα περισσότερα είναι εγκεκριμένα κλουβιά για διεθνείς πτήσεις.
    Τα γνωστότερα πλαστικά κλουβιά είναι τα:

    • Truman’s Carrier

    • Cabin Kennel Bird Carrier
    • Kennel Cab Fashion Bird Carrier
  • Μεταλλικά Κλουβιά
    Υπάρχουν πολλές επιλογές μεταλλικών κλουβιών μεταφοράς, από πιο στιβαρές έως πιο ελαφρές κατασκευές. Ανάλογα με τις απαιτήσεις μας μπορούμε να βρούμε αυτό που εξυπηρετεί τις ανάγκες τις δικές μας και του φτερωτού μας φίλου. Τα πλεονεκτήματα των μεταλλικών κλουβιών είναι ότι υπάρχουν και οικονομικές επιλογές καθώς επίσης κάποια από αυτά είναι σχετικά ελαφριές κατασκευές.
    Τα πιο γνωστά μεταλλικά κλουβιά είναι:

    • King Cages Aluminum Travel

    • Parrot Travel Cage Casters
    • Poquito Avian Hotel by Avian Adventures
    • Fold Away Travel Cage
    • Fold ‘n’ Go Travel Cage
  • Υφασμάτινα / Δερμάτινα / Πλαστικοποιημένα Κλουβιά
    Τα πιο ελαφρά και τα πιο trendy κλουβιά μεταφοράς. Διαλέγετε με βάση το γούστο σας αλλά και το επίπεδο “ηρεμίας” του παπαγάλου σας.
    Μερικά από τα γνωστόστερα του είδους είναι:

    • Sandy Perch – Wild Side Carrier
    • Sandy Perch – European Backpack
    • Sandy Perch – Milano
    • Kasuku Celltiebackpack

     

  • ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ [HAND-MADE]
    Όποιος έχει όρεξη, διάθεση, δεξιότητα μπορεί να φτιάξει και μόνος του κλουβί μεταφοράς. Να θυμάστε πάντα με υλικά NON-TOXIC / ΜΗ ΤΟΞΙΚΑ.

Από τις προτάσεις κλουβιών που δίνονται παραπάνω στο άρθρο, ελάχιστες είναι αυτές που υπάρχουν σε διαθεσιμότητα στην ελληνική αγορά και ο ιδιοκτήτης μπορεί να τα προμηθευτεί τα περισσότερα μόνο μέσω ξένων e-petshops.  Στην ελληνική αγορά υπάρχει η δυνατότητα συνήθως ημίμετρων λύσεων, για παράδειγμα: α) κλουβιά μεσαίου ή μικρού μεγέθους, μετατρέπονται σε κλουβιά μεταφοράς, β) κλουβιά μεταφοράς τρωκτικών και συγκεκριμένα κουνελιών και γ) κλουβιά μεταφοράς τετράποδων (σκύλων ή γάτων).


ΠΑΡΑΜΕΤΟΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΛΟΥΒΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

  • Το μέγεθος του παπαγάλου που θα βάλουμε.
    Ευτυχώς τα περισσότερα κλουβιά μεταφοράς αναφέρουν και για ποιες φυλές ενδεικνύονται.
  • Την χρήση για την οποία θα το αγοράσουμε.
    Θα το χρησιμοποιήσουμε μόνο ως κλουβί μεταφοράς ή και για χώρο διαμονής του πουλιού μας κάποιο Σαββατοκύριακο ή για κάποιες διακοπές; Στην  περίπτωση που το θέλουμε αποκλειστικά για μεταφορά, θα μπορεί να είναι μέτριας χωρητικότητας. Στην περίπτωση όμως που θα το χρησιμοποιήσουμε και για τυχόν διαμονή του πουλιού μας τότε θα πρέπει: α) σχετικά μεγαλύτερες διαστάσεις, β) να έχει δυνατότητες το πουλί να βγει και να κάτσει πάνω από το κλουβί, γ) να έχει τουλάχιστον 2 θέσεις για ποτίστρα και ταΐστρα, δ) να είναι ευάερο και ευήλιο, ε) να είναι από υλικό που καθαρίζεται σχετικά εύκολα και στ) να έχει τη δνυνατότητα προσαρμογής κάποιων απλών παιχνιδιών.
  • Τη συμπεριφορά του παπαγάλου μας.
    Είναι σημαντικό να έχουμε παρατηρήσει την συμπεριφορά του παπαγάλου μας πριν του πάρουμε το κλουβί μεταφοράς του. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα παπαγάλο που αρέσκεται στο να μασάει τα κάγγελα του κλουβιού του δε θα ήταν σωστή επιλογή να αγοράσετε ένα υφασμάτινο ή δερμάτινο κλουβί μεταφοράς, γιατί πολύ απλά θα το καταστρέψει πολύ ευκολότερα από ένα μεταλλικό.
  • Την φυσική και συναισθηματική υγεία του παπαγάλου μας.
    Αν έχουμε έναν παπαγάλο με δείγματα έντονου στρες όταν ταξιδεύει ή έναν παπαγάλο με προβλήματα υγείας που δεν πρέπει να στεσαριστεί καθόλου, καλό θα ήταν το κλουβί που θα αγοράσουμε να του προσφέρει την αίσθηση της ασφάλειας, είτε με την επιλογή του μαλακού υλικού κατασκευής, είτε με τη δυνατότητα να μη βλέπει τα πάντα έξω και αγχώνεται.
  • Νοσοκομειακή μονάδα.
    Αν το κλουβί πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε για μικρή νοσοκομειακή μονάδα, τότε σημαίνει, ευκολία στον καθαρισμό και στην πρόσβαση, άνεση στο εσωτερικό να μπει ορός ή θερμοφόρα κλπ.
  • Το κλίμα της περιοχής που ζούμε ή που ταξιδεύουμε συχνότερα.
    Αν ζούμε ή ταξιδεύουμε σε μέρη που το κλίμα είναι ζεστό θα ήταν λάθος επιλογή να επιλέξουμε ένα κλουβί που δεν έχει πολύ καλό αερισμό. Αντιθέτως αν τα μέρη που κινούμαστε είναι ψυχρά, το κλουβί μεταφοράς πρέπει να προσφέρει θαλπωρή και όσο γίνεται σταθερή θερμοκρασία.
  • Το μέσο με το οποίο ταξιδεύουμε συχνότερα.
    Πιστέψτε με είναι από τα πρώτα που πρέπει να σκεφτείτε, ειδικά αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο σε υπεραντλαντικές πτήσεις. Λίγα κλουβιά πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο διεθνής νόμος πτήσεων. Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο καλό θα ήταν να υπάρχει δυνατότητα στήριξής του με τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου.
  • Ποιος κουβαλάει το κλουβί με το πουλί.
    Οι άντρες έχουν καλύτερη δυνότητα όσον αφορά το συνολικό βάρος ή τον όγκο ενός κλουβιού. Οι γυναίκες ή τα παιδιά συνήθως μπορούν σε ελαφρύτερα βάρη. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας επίσης και τρόπο που σας εξυπηρετεί να κρατάτε το κλουβί (στο χέρι, στην πλάτη κ.ο.κ.).

ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΚΛΟΥΒΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Κάθε κλουβί μεταφοράς διαθέτει και τα απαραίτητα αξεσουάρ του, όπως: κούρνιες, ποτίστρες και ταΐστρες, παιχνίδια, κάλυμμα ύπνου, πατάκια, λουρί κρεμάσματος, είδη καθαρισμού κ.α.


ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ

Μην περιμένετε να χρειαστείτε το κλουβί μεταφοράς για να βάλετε τον παπαγάλο σας μέσα. Πρέπει να αρχίζεται να τον εξοικειώνεται ήδη όταν νοιώθει την ηρεμία και την ασφάλεια που υπάρχει όταν βρίσκεστε σπίτι. Αφήστε τον να το περιεργαστεί, να παίξει μαζί του, να φάει, να ψάξει τους αγαπημένους του γευστικούς θησαυρούς. Διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αν πάτε να τον βάλετε απότομα και άμεσα στο κλουβί μεταφοράς να του προκαλέσετε ισχυρό στρες


ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS

  • Δεν χρειάζετε να αγοράσετε πατάκια για το κλουβί, το χαρτί κουζίνας ή η άμμος πουλιών ή το πριονίδι για πουλιά αποτελούν μία πολύ προσιτή και υγιεινή λύση.
  • Δεν χρειάζετε να ξοδευτείτε σε ειδικά προϊόντα καθαρισμού, νερό με ξύδι ή με ελάχιστο dettoll ή αντισηπτικά μαντηλάκια καθαρισμού λειτουργούν εξίσου πολύ καλά.
  • Αν δανείσατε σε κάποιον άλλο ιδιοκτήτη το κλουβί σας, ή βάλατε για μεταφορά κάποιο ξένο πουλί, μετά επιβάλεται να απολυμάνετε το κλουβί επιμελώς, για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν μετάδοση ασθενειών ή άλλων μολυσματικών πηγών.
  • Μην στιβάζετε περισσότερα σε αριθμό πουλιά από αυτά που επιτρέπει το μέγεθος του κλουβιού, μπορεί να αποβεί μοιραίο.
  • Μην αφήνετε ποτέ το κλουβί μέσα σε αυτοκίνητο τους χειμερινούς ή τους θερινούς μήνες. Μπορείτε να προκαλέσε υποθερμία ή ηλίαση στο πουλί.
  • Μην αφήνετε ποτέ το κλουβί στο γκαράζ ενός πλοίου, υπάρχουν αναθυμιάσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες για τον παπαγάλο σας.
Categories: διαμονή

Comments are closed.