Πριν ξεκινήσω την αναφορά μου στα pellets για παπαγάλους θα σας εξιστορήσω μία καθοριστική εμπειρία μου, η οποία με έπεισε για την αναγκαιότητα, τη χρησιμότητα και τη χρηστικότητα των σωστών pellets στα ζώα.

Έτος 1993, μαθαίνουμε από εξετάσεις αίματος ότι ο καλός μας 12χρονος σκυλάκος είναι στο τελευταίο στάδιο νεφροπάθειας και θα πρέπει να του κάνουμε ευθανασία. Ο Γκέκας μας ήταν από τα πιο αγαπημένα μας ζώα και αυτό ήχησε στα αυτιά μας σαν κεραυνός. Δεν μπορούσε να το πιστέψει κανείς μας. Στην απελπίσία μας ρωτήσαμε τον κτηνίατρο “… μας πώς ; … εμείς τον προσέχουμε σαν τα μάτια μας … του δίνουμε μαγειρευτό φαγητό και τις καλύτερες-ακριβότερες κροκετούλες από το supermarket … κάνει τα εμβόλια του …”. Ο γιατρός μας κοίταξε στεναχωρημένος και μας είπε:  “… δυστυχώς οι τροφές που παρέχονται στα supermarkets είναι απαγορευτικές για τα ζωάκια … αν θέλετε μπορώ για τα γατάκια που έχετε να σας προτείνω κάποιες premium κτηνιατρικές τροφές που βγαίνουν και σε pellets…”. Ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε την ορολογία “premium κτηνιατρικές τροφές”. Τον Γκέκα μας τον χάσαμε, αλλά αποφασίσαμε ως οικογένεια και από την στιγμή που η οικονομική μας κατάσταση μας το επέτρεπε να γυρίσουμε την διατροφή των 4 γατιών μας σε μία από τις προτεινόμενες τροφές που μας είχε συμβουλεύσει ο κτηνίατρός μας. Από το 1994 έχω την Κόκο και από το 1995 τους γιους της Κάστωρ και Κλέων, οι γιοι της ειδικά αποκλειστικά γατιά διαμερίσματος, ταϊσμένοι όλοι μόνο από μία φίρμα κτηνιατρικής τροφής, την οποία κάθε φορά την προσαρμόζουμε ανάλογα με τις ηλικιακές τους ανάγκες αλλά και τα προβληματάκια υγείας που προκύπτουν κατά καιρούς. Μετρήστε χρόνια… η Κόκο 18 και οι Κάστωρ και Κλέων 17 ετών… σίγουρα είναι τυχερά ζωάκια, αλλά παράλληλα είμαι ευτυχισμένη που ξέρω πως έκανα, κάνω και όσο μου επετρέπεται θα συνεχίσω να κάνω το καλύτερο στη διατροφή τους και στη φροντίδα τους.


Περιεχόμενα:


Ας έρθουμε τώρα στη θεματική μας “pellets / κροκέτες για παπαγάλους”. Έχουν ακουστεί και ακούγονται πολλά, από ανθρώπους σχετικούς ή άσχετους, ειδικούς ή ευκαιριακούς, έμπειρους ή άπειρους, ενθουσιώδεις ή σκεπτικιστές. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να απομυθοποιήσουμε και να διευκρινήσουμε κάποια πράγματα και να τα θέσουμε στη σωστή τους βάση. Προσωπικά, ήταν από τα πρώτα θέματα αναζήτησης όταν υιοθέτησα το Μέμο και μου πήρε πάνω από ένα χρόνο για να καταλήξω στο μίγμα pellets που τελικά δίνω στα πουλιά μου. Πρέπει να διευκρινήσω ότι έχω κατασταλάξει στις φίρμες pellets που εμπιστεύομαι και αρέσουν και στα πουλιά μου και από εκεί και πέρα τις προσαρμόζω ανάλογα με τις ανάγκες τους.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ PELLETS

Τα pellets ή οι κροκέτες (η ορολογία που έχουμε συνηθίσει στους τετράποδους οικιακούς μας φίλους), ουσιαστικά είναι μικρές, συμπαγείς αφυδατωμένες μάζες τροφής σε διάφορα σχήματα (σφαιρικά, κυλινδρικά, κύβου). Η σωστή αναλογία στα συστικά τους επιβάλλεται να στηρίζεται σε πτηνιατρικές και διατροφικές μελέτες από επιστημονικά ερευνητικά κέντρα. Η παρασκευή τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω υψηλών τεχνολογίων. Η συσκευασία τους απαιτείται να είναι η ορθότερη για να φτάσουν ως τον καταναλωτή στην ποιότητα που έχουν παραχθεί από το εργοστάσιο.

αρχή

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ – ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΤΥΠΟΥ PELLETS

+ Η αλλοίωσή τους στην επαφή τους με τον ατμοσφαιρικό αέρα επέρχεται αργότερα από οποιαδήποτε άλλη τροφή, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να παραμείνουν περισσότερο διάστημα (π.χ. 24ωρο) στην ταΐστρα του πουλιού,
+ Λόγω των ισορροπημένων συστατικών στην παρασκευή τους τα πουλιά προσλαμβάνουν όλα τα συστατικά που απαιτούνται για τη διατροφή τους, ανάλογα με την ηλικία τους, και τη φάση στην οποία βρίσκονται (αναπαραγωγή, ανάρρωση, πτερρόροια, παχυσαρκία, αδυναμία, ασθένειες, κ.α.),
+ Εξαιτίας του εμπλουτισμού τους με συγκεκριμένες “δύσκολες” βιταμίνες όπως για παράδειγμα η D3, κρίνονται απαραίτητες σε πουλιά που ζουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως),
+ Μπορούν να δωθούν σε ξηρή μορφή ή μουλιασμένα με νερό ή χυμό φρούτων.
+ Μπορούν εύκολα να φυλαχθούν σε δροσερό και σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία ή στο ψυγείο (στην ψύξη ή στην κατάψυξη).
+ Με εύκολο τρόπο μπορεί να ελεγχθεί η δοσολογία που απαιτείται να δώσουμε.
+ Ιδανική λύση διατροφής σε περίπτωση που λείψουμε για Σαββατοκύριακο ή για τριήμερο και θα είναι μόνοι τους οι φτερωτοί μας φίλοι,
+ Είναι τύπος τροφής που έχει μικρή φύρα (κοινώς μικρή ποσόστητα χάνεται ως απορρίματα).

–  Η μετάβαση των πουλιών που δεν έχουν συνηθίσει στη διατροφή με pellets, σίγουρα απαιτεί μέθοδο, προσπάθεια και σύστημα από την πλευρά μας, έτσι ώστε να τα δελεάσουμε και να τα πείσουμε να την αποδεχθούν ως τμήμα της βασικής τους διατροφής.
– Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι μόνο με pellets μπορούν να τρέφουν τα πουλιά τους… ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ… και ναι μεν δεν φταίνε τα pellets για αυτό, αλλά ως συνθήκη έχει λειτουργήσει στο παρελθόν απόλυτα αρνητικά στην υγεία των παπαγάλων.
– Ιδιαίτερα φτηνά pellets, μη εγκεκριμένα pellets, χύμα pellets (κοινώς που δεν προσφέρονται σε κενό αέρος), άγνωστων εργοστασίων pellets, pellets που στη συσκευασία τους δεν αναγράφονται συστατικά ή από ποιους φορείς έχουν ελεγχθεί είναι αφάνταστα επικίνδυνο να τα εμπιστευτείτε για τα πουλιά σας. Όσες κριτικές από “ειδήμονες φίλους” και αν ακούσετε, ψάξτε το προσωπικά πριν κάνετε την οποιαδήποτε επιλογή για τον φτερωτό σας φίλο και μην επηρεάζεστε από φήμες ή επιπόλαια λόγια που θα σας πει ο καθένας. Ευτυχώς για όλους εμάς οι σοβαρές εταιρείες φαίνονται.
– Στην Ελλάδα το να βρεις καλά pellets είναι σχετικά δύσκολο, αν και τα τελευταία χρόνια αρχίζει και ανοίγει και αυτή η αγορά. Βέβαια πάντα υπάρχει και η αγορά τους μέσω διαδικτύου από e-petshops του εξωτερικού.

αρχή

ΠΟΙΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΛΟΓΗ PELLETS

Κατηγορίες ποιότητας υπάρχουν πολλές. Μπορούμε να τα συναντήσουμε σε πρώτη ή σε δεύτερη ποιότητα, κτηνιατρική ή απλή, επώνυμης φίρμας ή σχετικά ανώνυμης, με προδιαγραφές premium, ή με οργανικά συστατικά. Δυστυχώς προς όφελος του κέρδους υπάρχουν εταιρείες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλή pellets. Όταν λοιπόν ως καταναλωτές βρεθούμε στη διαδικασία να επιλέξουμε pellets για τους παπαγάλους μας εκτός από την προσοχή μας στην ημερομηνία λήξεως θα ήταν καλό η επιλογή μας να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • να υποστηρίζεται από πτηνιατρικές διατροφικές μελέτες,
  • να είναι premium κατηγορίας, γεγονός που μας διασφαλίζει ότι τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι βρώσιμα και για το ανθρώπινο σύστημα υγείας,
  • θα ήταν καλό να είναι organic, δηλαδή με μη μεταλλαγμένα και βιολογικά συστατικά,
  • να είναι εμπλουτισμένη με βιταμίνες, ένζυμα και ιχνοστοιχεία,
  • να πιστοποιείται από ελεγκτικούς οργανισμούς,
  • να μην έχουν πολλά χρωματικά και αρωματικά πρόσθετα και αν αυτά υπάρχουν να είναι από ελεγμένα συστατικά και όχι από χημικά,
  • να χρησιμοποιείται από μεγάλα πάρκα ή καταφύγια παπαγάλων,
  • να διαθέτει προσεγμένη συσκευασία (κενό αέρος, περίβλημα που δεν τις αφήνει να έρθουν σε επαφή με το ηλιακό φως).

Αν κατασταλάξουμε τώρα σε κάποιες φίρμες που μας εμπνέουν εμπιστοσύνη το επόμενο βήμα είναι να διαλέξουμε την κατηγορία pellets που ταιριάζει στις ανάγκες, στις ιδιαιτερότητες αλλά και στις προτιμήσεις του παπαγάλου μας. Όσον αφορά τις ανάγκες  εννοούμε αν είναι σε φάση:

  • ανάπτυξης (νεαρά πουλιά),
  • αναπαραγωγής (εγκυμοσύνη, κλωσσίματος, ταΐσματος νεοσσών),
  • ανάρρωσης από ασθένεια,
  • πτερρόροιας,
  • ενηλικίωσης ανάλογα με τη δυνατότητα ενεργητικότητάς τους (υψηλή, μέτρια, χαμηλή),
  • τρίτης ηλικίας.

Όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες εννοούμε τα τυχόν προβλήματα υγείας ή τις τυχόν οργανικές ευαισθησίες του πουλιού. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα “σωστά” pellets προσφέρουν ισορροπημένη ή εμπλουτισμένη ή ελεγχόμενη διατροφή που είναι τόσο απαραίτητη για τα προβλήματα υγείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια προβλήματα – ευαισθησίες:

  • παχυσαρκίας ή αδυναμίας,
  • χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το άσθμα
  • βακτηριακών μολύνσεων, όπως η ψιττάκωση,
  • συνδρόμων, όπως το σύνδρομο του λιπαρού ήπατος,
  • έλλειψης βιταμινών ή ιχνοστοιχείων είτε λόγω κακής διατροφής, είτε λόγω συνθηκών διαβίωσης,
  • πεπτικές ή εντερικές ευαισθησίες και προβλήματα.

Οι περισσότεροι παπαγάλοι έχουν τις διατροφικές – γευστικές αλλά και χρωματικές τους προτιμήσεις. Οι ερευνητές των εταιριών pellets το γνωρίζουν και φροντίζουν τα προϊόντα τους να καλύπτουν όλες τις γευστικές απαιτήσεις. Προς γνώση ενημερώνουμε πως υπάρχουν σε πολύ καλή ποιότητα pellets με γεύσεις: τυριού, φρούτων, ξηρών καρπών, πιπεριού κ.α.. Όσον αφορά τα χρώματα αν αυτά είναι με “φυσικά” συστατικά είναι ακίνδυνα και μπορείτε να βρείτε από μπεζ και χακί έως κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, πορτοκαλί κ.α..

Τέλος, στην επιλογή μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το συνδυασμό του μεγέθους του πουλιού μας σε σχέση με το μέγεθος των pellets. Υπάρχουν pellets για μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους φυλές παπαγάλων. Η κατηγοριοποίήση αυτή έχει να κάνει με τη δυνατότητα σπασίματος των pellets από τα πουλιά.

Προσωπικά, όπως και προανέφερα έχω κατασταλλάξει και προσφέρω στους παπαγάλους μου τέσσερεις διαφορετικές φίρμες με διάφορες γεύσεις, κάνοντας διάφορες μίξεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

αρχή

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ & ΦΥΛΑΞΗ PELLETS

Τα pellets όπως και κάθε άλλη συσκευασμένη τροφή καλό είναι να φυλλάσσονται:

  • σε χώρο δροσερό, σκοτεινό και άνευ υγρασίας,
  • σε χώρο που δεν υπάρχουν έντονες οσμές, ειδικά απορρυπαντικών, εντομοκτόνων, φυτοφαρμάκων, αρωματικών χώρου και προϊόντων απολυμάνσεως,
  • σε χώρο που δεν υπάρχουν έντομα και τρωκτικά.

Από την στιγμή που ανοίγεται η συσκευασία τους θα ήταν προτιμότερο να φυλλάσσονται στο ψυγείο στη σακούλα τους όσο πιο ερμητικά κλειστά μπορούμε ή σε γυάλινα ή καλής ποιότητας πλαστικά τάπερ. Αν δεν έχουμε χώρο στο ψυγείο μας τότε έστω σε χώρο δροσερό, σκοτεινό και άνευ υγρασίας με όλες τις προαναφερόμενες συνθήκες. Τα pellets μας εφόσον έχουν φυλαχτεί και αποθηκευτεί σωστά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για κάποιο διάστημα μετά την ημερομηνία λήξεώς τους.

αρχή

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ PELLETS

Τα pellets θα πρέπει να προσφέρονται πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Καλό θα είναι να σερβίρεται η ημερήσια δοσολογία, έτσι ώστε να ανανεώνουμε με φρέσκα ανά 24ωρο. Πολλές φίρμες pellets στη συσκευασία τους αναγράφουν την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ανά φυλή παπαγάλου. Μπορούμε να τα προσφέρουμε στους παπαγάλους μας με πολλούς τρόπους. Οι παρακάτω επιλογές εξαρτώνται από τις συνήθειες των παπαγάλων μας  ή από τον τρόπο που εμείς θέλουμε να τα μάθουμε να προσλαμβάνουν το συγκεκριμένο είδος τροφής.

  • στην αρχική τους μορφή και υφή όπως ακριβώς είναι στη σακούλα τους,
  • μουλιασμένα με νερό ή σε χυμό,
  • κομματιασμένα ή κονιορτοποιημένα σε blender ή σε multi.

Θα πρέπει βέβαια να λάβουμε υπόψη μας ότι οι τεχνικές του μουλιάσματος, του κομματιάσματος και της κονιορτοποίησης αν δεν επιβάλλονται για λόγους αδυναμίας των παπαγάλων στο να προσλάβουν τα pellets, τους στερούν τη δυνατότητα αλλά και την ευχαρίστηση να ασχοληθούν δημιουργικά με το συγκεκριμένο είδος τροφής.

Τα pellets μπορούν να προσφερθούν ποικιλοτρόπως:

  • μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα pellets,
  • σε μίγμα με σπόρους,
  • σε μίγμα με ξηρούς καρπούς,
  • σε μίγμα με αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα,
  • σε μίγμα λαχανικών ή φυτρών,
  • με χυμούς φρούτων ή λαχανικών,
  • με μαγειρεμένη τροφή.

Με βάση την εμπειρία μου, θα σας συμβούλευα να αποφεύγετε να τα δίνετε επί μονίμου ως μίγματα (σπόρων, ξηρών καρπών, φρούτων, λαχανικών). Η τακτική του “μίγματος” δεν βοηθάει, για να ελέγχουμε τις ποσότητες από κάθε τροφή, που τρώνε τα πουλιά μας. Εξαίρεση της παραπάνω αρχής αποτελεί το “μίγμα ξηρών τροφών” σε τυχόν ολιγοήμερη απουσία μας (όχι άνω των πέντε ημερών). Για παράδειγμα φτιάχνουμε ένα μίγμα από σπόρους, pellets, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και όσπρια σε ποσότητα: ημερήσια δοσολογία κάθε τροφής x ημέρες.

Τέλος τα pellets μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως:

  • τμήμα της κύριας διατροφής των παπαγάλων τοποθετημένα σε ταΐστρα με προτεινώμενη ανανέωσή τους ανά 24ωρο (ρόλος για το οποίο προορίζονται),
  • λιχουδιά – γευστικός θησαυρός σε παιχνίδια foraging (δευτερεύων ρόλος).

αρχή

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΑ PELLETS

Τα pellets καλό θα ήταν να τα ξεκινήσουμε μετά τον απογαλακτισμό του παπαγάλου μας, όταν ξεκινάμε και τις υπόλοιπες τροφές. Στην περίπτωση αυτή, όπως μαθαίνουμε το πουλί να τρώει τις άλλες τροφές, την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για τα pellets. Η δυσκολία εξοικείωσης όμως βρίσκεται στα ενήλικα πουλιά, που έχουν συνηθίσει να τρέφονται μόνο με συγκεκριμένα είδη τροφής, όπως: οι σπόροι, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Το πόσο γρήγορα ή πόσο εύκολα θα συνηθίσουν οι ήδη βολεμένοι παπαγάλοι μας, είναι θέμα δικής μας επιμονής και θέλησης και δικής τους προσαρμοστικότητας.

Προσωπικά έχω καταφέρει τους τέσσερεις re-homed παπαγάλους μου να εξοικειωθούν με τα pellets. O κάθε ένας τους βέβαια πήρε το δικό του χρόνο για να τα συνηθίσει (από δύο ημέρες η πιο εύκολη περίπτωση της Νιόνιας και έως πέντε μήνες η πιο δύσκολη περίπτωση του Carlos). Η βασική τακτική που ακολούθησα διέπεται από τις εξής παραμέτρους:

  • εκμεταλεύτηκα την ώρα της ημέρας που πεινάνε περισσότερο, ήτοι το πρωί από τις 7:00 έως τις 12:00 (την περίοδο αυτή πεινάνε σαν λύκοι, εκμεταλευτείτε την, προσωπικά τους έβαζα τα pellets πριν κοιμηθώ το βράδυ),
  • ακολούθησα αυστηρό ωράριο διατροφής τους: πρωϊνό, μεσημεριανό, απογευματινό, αφαιρώντας κάθε τροφή από προηγούμενο γεύμα (όλα τα ζώα, έτσι και οι παπαγάλοι αρέσκονται στο να έχουν πρόγραμμα στη διατροφή τους, στον ύπνο τους κ.ο.κ.),
  • σε κάθε γεύμα έδινα μόνο συγκεκριμένο είδος τροφής και αυστηρά στην ημερήσια δόση που τους αναλογεί (μην τα μπερδεύετε, επιλέγουν όσα τους αρέσουν, ψιλοχορταίνουν και τις τροφές που δεν τις θέλουν δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να τις δοκιμάσουν),
  • δεν υπέκυψα και δεν τους λυπήθηκα στην “εικονική” τους απεργία πείνας (είναι τρομεροί ηθοποιοί, αλλά μην τους φοβάστε, ευτυχώς το ένστικτο της επιβίωσης είναι αρκετά υψηλό),
  • την λατρεμένη τους τροφή, ήτοι τους σπόρους, την έδινα μόνο ως απογευματινό γεύμα και αυστηρά την ημερίσια δόση που πρέπει να προσλάβουν (διαφορερικά υπερσιτίζονται για να είναι χορτάτοι για ολόκληρη τη μέρα).

αρχή

ΠΟΣΟΣΤΟ PELLETS ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η γενική αρχή διατροφής που ισχύει στους παπαγάλους βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας είναι:

ημερήσια ισορροπημένη διατροφή =
25% pellets + 25% μίγμα σπόρων + 25% φρέσκα: λαχανικά ή φρούτα ή φύτρες + 15% τροφές με άμυλο, ασβέστιο, πρωτεΐνες + 10% ωμοί ξηροί καρποί

* τα φρούτα έως και τρεις φορές την εβδομάδα
** φρέσκο νερό ανά 12ωρο

αρχή

ΔΙΕΘΝΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ PELLETS

Οι εταιρείες Kaytee Exact, Versele-Laga και Zupreem έχουν αντιπροσώπους στην Ελλάδα και μπορείτε να τις βρείτε σε petshops. Η εταιρεία Harrison’s Organic την περίοδο που γράφεται το συγκεκριμένο άρθρο εισάγεται αποκλειστικά από το ελληνικό e-petshop: My Petshop. Τις υπόλοιπες εταιρείες μπορείτε να τις βρείτε από e-petshops του εξωτερικού όπως το Northern Parrots.

αρχή

Categories: διατροφή

Comments are closed.