Η προσωπική υγιεινή των παπαγάλων μας είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ευζωΐα τους. Η διαδικασία του μπάνιου κρίνεται απαραίτητο να είναι πλήρως ενταγμένη στο κύριο πρόγραμμα του παπαγάλου μας και όχι περιστασιακά. Όπως φροντίζουμε για την διατροφή τους, για την εκπαίδευσή τους, για την ψυχαγωγία τους, έτσι θα πρέπει να επιμεληθούμε και για την προσωπική τους υγιεινή.

Περιεχόμενα:

ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΠΑΝΙΟΥ

  • Η διαδικασία του μπάνιου είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την υγιεινή των φτερών όσο και του δέρματος των παπαγάλων.
  • Παράλληλα έχει καθοριστικό ρόλο στην γενική καθαριότητα του χώρου που βρίσκονται οι παπαγάλοι μας, γιατί μειώνει κατά πολύ την πούδρα που παράγεται από τα εσωτερικά πούπουλα των φτερωτών μας και αιωρείται στην ατμόσφαιρα, η οποία κάποιες φορές είναι αιτία αλλεργιών σε ανθρώπους αλλά και σε άλλα οικόσιτα ζώα όπως οι γάτες και οι σκύλοι.
  • Το δροσερό μπάνιο ειδικά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού είναι απαραίτητο για να ανακουφίζει τα πουλιά μας από τους ξηρούς καύσωνες που επικρατούν στον Ελλαδικό χώρο.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΠΑΝΙΟΥ

Το μπάνιο στους παπαγάλους μας πρέπει να διέπεται από συγκριμένες παραμέτρους, έτσι ώστε να είναι απόλυτα ασφαλές αλλά και επικοδομητικό για τους καλούς μας φτερωτούς. Μερικές συστάσεις που θα μπορούσαν να σας φανούν χρήσιμες:

  • Το μπάνιο πρέπει να γίνεται μέχρι και το μεσημέρι πριν τις 14:00, έτσι ώστε να προλάβει να στεγνώσει ο παπαγάλος μας πριν πέσει για τον βραδυνό του ύπνο.
  • Η θερμοκρασία του χώρου που κάνουμε μπάνιο τον παπαγάλο μας και τον στεγνώνουμε καλό είναι να είναι άνω των 17ο με 18ο βαθμών Celsius.
  • Η θερμοκρασία του νερού τους ψυχρούς μήνες πρέπει να είναι τόσο ζεστή που να την αντέχουμε με ευχαρίστηση στο επάνω μέρος της παλάμης μας. Τους θερμούς μήνες να είναι ελάχιστα χλιαρό προς δροσερό. Ειδικά σε περιόδους καύσωνα να είναι δροσερό για να τους ανακουφίζει από την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
  • Πάντα θα πρέπει να τσεκάρουμε τη θερμοκρασία του νερού, η οποία θα πρέπει να συνάδει με τις συνθήκες θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.
  • Ποτέ δεν κάνουμε μπάνιο στους παπαγάλους μας και δεν τους στεγνώνουμε σε σημείο που είναι εκτεθειμένο σε ρεύματα αέρος, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κρυώσουν.
  • Το καλύτερο και ασφαλέστερο μέσο να πλύνουμε τον παπαγάλο μας είναι το καθαρό φρέσκο νερό.
  • Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ σαμπουάν ή αρωματικά σαπούνια για ανθρώπους ή για ζώα. Επίσης δεν χρησιμοποιούμε άλλου είδους καθαριστικά (γαλακτώματα, καθαριστικά πιάτων, καθαριστικά σπιτιού).
  • Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ και για κανένα λόγο κάθε είδους διαλύτη (οινόπνευμα, ασετόν, νέφτη κ.λ.π.).
  • Σε περίπτωση που έχει λερωθεί με κουτσουλιές του κι έχουν ξεραθεί χρησιμοποιείστε βαμβάκι με ελάχιστο ελαιόλαδο… κάνει θαύματα!!!
  • Σε περίπτωση που έχει λερωθεί έντονα με λαδερά φαγητά, με λάσπη, με σαντιγί ή σοκολάτα κ.ο.κ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με φειδώ ένα ήπιο σαπούνι γλυκερίνης από το φαρμακείο. Κάνετε σαπουνάδα πάνω σε ένα πανάκι και πλένετε με τοπικό πλύσιμο εκεί που υπάρχει η βρωμιά. Δεν τρίβετε αλλά το περνάτε απαλά και συνεχόμενα μέχρι να υποχωρήσει η βρωμιά. Ποτέ και για κανένα λόγο δεν θα χρησιμοποιήσετε αφρό σαπουνιού στο κεφάλι ενός παπαγάλου.
  • Ποτέ και για κανένα λόγο δεν “τρίβουμε” έναν παπαγάλο στο πλύσιμο.
  • Αν τον πλένετε σε λεκάνη / νιπτήρα / νεροχύτη / μπανιέρα: α) φροντίστε να μην υπάρχουν υπολείμματα απορρυπαντικών από πρώτερη χρήσηκαι β) να τις γεμίζετε το μέγιστο μέχρι το μισό του ύψους του πουλιού σας.
    Αν τον πλένετε με ντουζ, λάστιχο ή κάτω από βρύση φροντίστε να μην είναι δυνατή ροή και μην του ρίχνετε το νερό κατευθείαν στο πρόσωπο (μάτια, ρουθούνια).
    Αν τον πλένετε με ψεκαστήρι καλό θα ήταν να το έχετε αποκλειστικά για το μπάνιο του φτερωτού σας και όχι για άλλες χρήσεις (ψέκασμα φυτών με φυτοφάρμακα, ψέκασμα ρούχων με ειδικό υγρό για σιδέρωμα κ.ο.κ.). Όσο καλά και αν το έχετε πλείνει δεν μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν έχουν μείνει τοξικά υπολείμματα, βλαπτικά για τον παπαγάλο σας.
  • Η διαδικασία του μπάνιου φροντίζουμε να είναι όσο πιο χαλαρωτική γίνεται για τον φτερωτό μας φίλο. Δεν πρέπει να τον στρεσάρουμε και πολύ περισσότερο δεν πρέπει για κανένα λόγο να τον τρομάξουμε. Η όμορφη μουσική, η σταθερή και γλυκιά μας ομιλία, η διασφάλιση να μην υπάρχουν στο χώρο στρεσογόνοι παράγοντες (άλλα κατοικίδια, ξαφνικοί θόρυβοι, πρόσωπα που δεν έχει εξοικειωθεί κ.λ.π.) είναι σημαντικοί παράγοντες για ένα απερίσπαστο μπάνιο.
  • Σε πολλά pet-shops προτείνονται σαπούνια ή άλατα μπάνιου για παπαγάλους. Αν και τις περισσότερες φορές δεν κρίνονται ως απαραίτητα, υπάρχει η περίπτωση κάποια από αυτά και ανάλογα πάντα με την ευαισθησία του κάθε πουλιού να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα μάτια ή στο δέρμα του φτερωτού σας φίλου.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΠΑΝΙΟΥ & ΑΞΕΣΟΥΑΡ

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε μπάνιο τον παπαγάλο μας είναι αρκετοί. Το σημαντικότερο όμως είναι να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο ικανοποιείται ο καλός μας φτερωτός, αλλά παράλληλα να είναι και αποτελεσματικός όσον αφορά την υγιεινή του. Οι βασικές επιλογές που έχουμε είναι:

  • μπάνιο με τρεχούμενο νερό (είτε κάτω από το ντουζ, είτε κάτω από βρύση, είτε με λάστιχο ποτίσματος),


  • μπάνιο με ψεκασμό (είτε με απλό ψεκαστήρι, είτε με ψεκαστήρι σταθερής πίεσης, είτε με ξεκαστήρι ποτίσματος),
  • μπάνιο σε σταθερό νερό (σε μεγάλο πιάτο, λεκάνη, νιπτήρα, νεροχύτη, μπανιέρα).

Στην αγορά υπάρχουν διάφορα αξεσουάρ που άλλα κρίνονται ως απαραίτητα και άλλα ως προαιρετικά βάσει πάντα των δικών μας αναγκών αλλά και του παπαγάλου μας.

  • μπανιέρες για διάφορα μεγέθη παπαγάλων (εσωτερικά ή εξωτερικά προσαρμοζόμενες στο κλουβί),



  • ειδικές αντιολισθητικές πατήθρες-κούρνιες, βάσει του μεγέθους του πουλιού σας,  που προσαρμόζονται με βεντούζες δίπλα στη μπανιέρα, στο νεροχύτη, στο νιπτήρα,



  • πιάτα ή λεκάνες μπάνιου.

Η βασική συμβουλή μας είναι να παρατηρείτε επιμελώς τον παπαγάλο σας … ποιος τρόπος μπάνιου τον ευχαριστεί, … ποιος τον διασκεδάζει, … ποιον προτιμάει ανάλογα με την κάθε εποχή ή τη διάθεσή του, ποιος τρόπος καλλιεργεί την κοινωνικότητά του… κ.ο.κ..

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΠΑΝΙΟΥ

Όπως προαναφέραμε το μπάνιο του παπαγάλου μας καλό είναι να ενταχθεί από την αρχή της συγκατοίκησης με τον φτερωτό μας στο ανειλημμένο του πρόγραμμα.

  • Τη χειμερινή περίοδο (κρύοι μήνες: από τα μέσα Οκτωμβρίου έως και τα μέσα Μαρτίου) 1-2 φορές την εβδομάδα.
  • Τις περιόδους του φθινοπώρου και της ανοίξεως (ήπιας θερμοκρασίας μήνες: από τα μέσα Μαρτίου έως και τα μέσα Ιουνίου και από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τα μέσα Οκτωβρίου) 2-3 φορές την εβδομάδα.
  • Την περίοδο του καλοκαιριού (θερμοί μήνες: από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου) από 3 φορές έως και καθημερινά, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΕΓΝΩΜΑΤΟΣ

Το φυσικό στέγνωμα είναι η ορθότερη λύση, για το λόγο αυτό επιλέγουμε ο παπαγάλος να κάνει το μπάνιο του πριν τις 14:00 για να προλάβει να στεγνώσει μέχρι να πέσει για τον βραδυνό του ύπνο. Σε περίπτωση που ο φτερωτός μας το δέχεται μπορούμε τελειώνοντας το μπάνιο να τον σκουπίσουμε με υποαλεργική βαμβακερή πετσέτα. Με τον τρόπο αυτό θα απορροφηθούν τα πιο πολλά νερά, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που θέλουμε να στεγνώσει γρηγορότερα, γιατί και η μέρα είναι μικρότερη και το ψύχος μεγαλύτερο. Το να τοποθετήσουμε το κλουβί κοντά σε μία εστία ήπιας θερμότητας, όπως για παράδειγμα τα καλοριφέρ είναι επιθυμητό τους χειμερινούς μήνες, αρκεί να μην υπάρχει μεγάλη μεταβολή θερμότητας.

Μην ανησυχήσετε αν δείτε να τρέμει ο παπαγάλος μας κατά το τέλος του μπάνιου ή κατά τη διάρκεια του στεγνώματος, από την στιγμή βέβαια που έχετε διασφαλίσει τις “βασικές αρχές μπάνιου”. Το μυϊκό σύστημα στο στήθος ενός παπαγάλου αντιδρά άμεσα και συνεχόμενα μετά το πέρας του μπάνιου. Φαινομενικά μας δίνεται η εντύπωση πως ο παπαγάλος μας κρυώνει αλλά μην ανησυχείτε είναι φυσιολογική μυϊκή αντίδραση, έτσι ώστε ο παπαγάλος μέσω του μυϊκής υπερδιέγερσης να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματός του όταν βρέχεται.

Επειδή έχουμε ακούσει διάφορα εκκεντρικά στεγνώματα απαγορεύεται να στεγνώνετε τους παπαγάλους σας:

  • με πιστολάκι μαλλιών (σεσουάρ)
    τις περισσότερες φορές τους φοβίζει και τους εκνευρίζει / ξηραίνει πολύ τον αέρα που αναπνέουν / υπάρχει περίπτωση μόλυνσης του παπαγάλου από μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν στα φίλτρα του,
  • στο φούρνο της κουζίνας
    έχουν ακουστεί περιστατικά ιδιοκτητών που συστήνουν στέγνωμα για 5 λεπτά στους 40ο Celsius στο θερμό αέρα!!! μην το διανοηθείτε!!!
  • στο φούρνο μικροκυμμάτων
    υπάρχουν φούρνοι μικροκυμμάτων που μέσα στις οδηγίες χρήσεως εφιστούν την προσοχή στους χρήστες να μην στεγνώνουν τα κατοικίδιά τους… αυτό σημαίνει ότι κάποιοι το δοκίμασαν… επίσης μην το διανοηθείτε!!!
  • σε ισχυρές πηγές θερμότητας όπως το τζάκι
    το στέγνωμα δίπλα σε τζάκι ανεβάζει απότομα τη θερμοκρασία, γεγονός όχι καλό για τον παπαγάλο μας,
  • σε θερμά ρεύματα αέρος όπως τα air-conditions
    σε ρεύματα αέρος είτε είναι ζεστά, είτε είναι δροσερά, απαγορεύεται να εκθέτουμε τους παπαγάλους μας, όσο αυτοί είναι βρεγμένοι.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ & ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΠΑΝΙΟΥ

Στη βασική εκπαίδευση του νεαρού μας παπαγάλου επιβάλλεται να εντάξουμε άμεσα τη διαδικασία του μπάνιου. Από την στιγμή που το φτέρωμά του είναι πλήρως ανεπτυγμένο και έχει εξοικειωθεί με την παρουσία μας και την επαφή μας μπορούμε να ξεκινήσουμε την εκπαίδευσή του. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με τη λογική του “παιχνιδιού” με πολλούς τρόπους:

  • βάζοντας μπωλ με νερό στο κλουβί του ή εξωτερικό και πλατσουρίζοντας τα δάχτυλά μας για να τον προσελκύσουμε,
  • βάζοντας τον στην πατήθρα του μπάνιου, παίζουμε μαζί του πιτσιλίζοντάς τον… σε πλαίσιο βέβαια που δεν του γινόμαστε ενοχλητικοί, ή δεν τον εκφοβίζουμε,
  • βάζοντας τον δίπλα σε μία βρύση ή ντουζ που ψιλοτρέχει και αφήνοντάς τον να πειραματιστεί με την ησυχία του, πάντα υπό την επίβλεψή μας,
  • ψεκάζοντας με ψεκαστήρι στο χώρο γύρω του, χωρίς να νοιώθει ότι βάλεται.

Όπως κάθε καινούρια διαδικασία που μαθαίνουμε στον παπαγάλο μας, έτσι και αυτή θα πρέπει να είναι σε πλήρως ήρεμες συνθήκες, ήτοι να έχουμε εκμηδενίσει τυχόν στρεσογόνους παράγοντες (άλλα κατοικίδια, ξαφνικοί θόρυβοι, πρόσωπα που δεν έχει εξοικειωθεί κ.λ.π.).

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΘΡΟΥ

  • http://www.theparrotuniversity.com/bath.php
  • http://www.parrotisland.mainsecureserver.com/catalog/article_info.php?articles_id=8
  • http://www.birds.about.com/od/grooming/a/bathing.htm
  • http://www.dummies.com/how-to/content/bathing-your-parrot-simply-and-safely.html
  • http://www.avianweb.com/bathing.html
  • http://www.pricelessparrots.com/parrot-bathing.htm
  • http://www.birdtrader.co.uk/bird_advice/how_to_give_your_parrot_a_bath/438

Comments are closed.